Print this page

Polícia vyzýva nahlasovať Facebooku kšeftárov s rúškami a respirátormi (FOTO)

Rúška a respirátory, ktoré ešte pred niekoľkými týždňami stáli pár centov či eur, sa na facebooku a rôznych inzertných stránkach ponúkajú za desiatky ba dokonca aj stovky eur.

Spoločnosť Facebook oznámila, že v súvislosti s koronavírusom bude mazať inzeráty spoločností predávajúce rúška a iné zdravotnícke pomôcky, pri ktorých vzniká podozrenie, že sa chcú obohatiť na aktuálnej situácii vo svete.

„Zaviedli sme novú politiku na ochranu ľudí pred tými, ktorí sa snažia využiť túto núdzovú situáciu na finančný zisk. To znamená, že odteraz zakazujeme reklamy na produkty, ktoré odkazujú na koronavírus spôsobom, ktorý má za cieľ vytvoriť paniku alebo naznačovať, že ich výrobky zaručujú vyliečenie,“ píše spoločnosť Facebook v novinkách. Sociálna sieť odstráni reklamy na respirátori, ktoré naznačujú, že sú jediné, ktoré sú stále k dispozícii, alebo tvrdia, že zaručene len oni zabránia šíreniu vírusu.

Facebook obmedzil na sociálnej sieti aj vyhľadávanie názvov "rúšky" a "respirátory."

Na čierny obchod s rúškami upozorňuje aj polícia. „Upozornite Facebook aj na súkromnú inzerciu osôb, ktoré môžu konať tiež vypočítavo a nahláste každý jeden takýto príspevok, aby ho administrátori zmazali,“ upozorňuje polícia na facebooku.

Zdroj: Polícia SR

Pokiaľ by bola naplnená skutková podstata trestného činu, tak polícia avizuje, že bude konať.