Print this page

Štát pripravuje aplikáciu, ktorá vás upozorní, že ste sa za posledných 14 dní stretli s nakazeným Covid-19

„V spolupráci s technologickými firmami pripravujeme pre Vás aplikáciu, ktorá by mohla pomôcť Slovensku zvládnuť nákazu Covid-19 rýchlejšie,“ informuje ministerstvo vnútra.

 

Aplikácia by mala rozoznať na základe senzorov telefónu, či ste sa vyskytli počas 14-dni v blízkosti osoby, ktorá bola diagnostikovaná Covid-19 a tým ochrániť vás a vaše okolie rýchlejšie a tak predísť ďalšiemu šíreniu tejto nákazy.

„Sme v situácii, kedy musíme všetci držať spolu, len tak pokoríme koronavírus. Pripravujeme pre vás aplikáciu „COVID-19“, aby ste boli informovaní o tom, čo sa vo vašom okolí deje. Aplikácia nie je zriadená na to, aby sme niekoho sledovali, je na dobrovoľnej báze. Len spoločnými silami dokážeme vyhrať boj s koronavírusom v čo najkratšom možnom čase. Ďakujeme, že svojím zodpovedným prístupom bojujete s COVID-19,“ povedala ministerka vnútra Denisa Saková.

Aplikáciu tohto druhú už vytvoril tím zložení z odborníkov a lekárov s názvom Zostaň zdraví.

Ak sa používateľ priblíži na kritickú vzdialenosť (50m) k inému užívateľovi, ktorý bol testovaný pozitívne na COVID-19, alebo ak niekto, s kým prišiel do kontaktu na túto vzdialenosti v posledných dňoch bol práve vytestovaný pozitívne, aplikácia pošle používateľovi hlásenie s upozornením.

Podobná aplikácia sa osvedčila v Číne. Popísal ju nedávno Slovák Pavel Dvořák žijúci v Šanghaji. Napríklad na úrady mohol ísť len s QR kódom, ktorý ukazoval, ak je jeho držiteľ zdravý, zelenú farbu. „To nie je stav nakazenosti, ale pravdepodobnosť, že som nakazený ja. Vyhodnocuje sa podľa toho, kde som sa pohyboval a ako som sa správal. Vedia podľa toho zistiť, či som bol v rizikových oblastiach a ak som cestoval lietadlom alebo vlakom, či som nesedel v blízkosti niekoho, kto bol nakazený. Vlaky sú tu totiž vždy miestenkové. Vedia to takto zistiť aj v mestskej MHD, ale iba ak som si dobrovoľne zaznamenával sedadlo, kde som sedel prostredníctvom unikátneho QR kódu na každom sedadle,“ povedal Dvořák v rozhovore pre Aktuality.sk.

V aplikáciách, ktoré používa denne na platenie, sa objavilo emergency tlačidlo a všade sa zapisuje pohyb ľudí. „Aj keď mi príde donáška jedla je tam nálepka, ktorý zamestnanec to balil a akú mal teplotu,“ dodal. V uliciach Wuhanu dokonca podľa jeho slov chodili policajti s teplomermi na prilbe, ktorá dokáže zmerať teplotu na 5 metrov a ak idú po ulici s niekým, kto má teplotu, spustí im to poplach.