Print this page

Ako zvládnuť home office bez zbláznenia? Top appky, s ktorými prežijete najbližšie dni Foto: Swan

Súčasná situácia vo svete je najzložitejšia za posledných pár desiatok rokov. Už aj na Slovensku pribúda prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom. Ten ohrozuje najmä staršie osoby a ľudí, ktorí majú závažnejšie ochorenia.

 Samozrejme, veľa z nás musí naďalej chodiť do práce, aby zabezpečili fungovanie podnikov, obchodov a iných nevyhnutných služieb.

Pokiaľ však patríte k časti, ktorej práca je zväčša kancelárska a stačí na ňu akýkoľvek počítač, zostaňte doma. Heslom najbližších dní je home office. To, že by ste medzi kolegov nemali chodiť už pri najmenších príznakoch teploty a kašľa, by malo platiť celoročne, aj počas bežných chrípkových epidémií. Dnes je to však ešte dôležitejšie.

Zostaňte informovaní a v kontakte s blízkymi

Pravidelne čítajte o tom, čo sa vo vašom okolí deje. Dozviete sa, ktoré obchody, školy a miesta budú musieť zostať zatvorené a čo robiť, aby ste minimalizovali riziko nákazy.

Facebook, kde má slovo každý aj bez akéhokoľvek lekárskeho vzdelania, ale teraz nemusí byť tým správnym zdrojom. Nemusíte sa mu úplne vyhýbať, no dôverujte radšej správam od serióznych denníkov a médií.

Denník SME odomkol všetky články o koronavíruse, Minúta Denníka N zas bleskovo informuje o všetkých najnovších udalostiach prakticky okamžite. Oba zdroje sú dostupné aj vo forme mobilných aplikácií.

Denník SME pre Android alebo iOS

Minúta Denníka N pre Android alebo iOS

Obmedzte aj návštevy v rámci rodiny a priateľov. Akokoľvek zle to znie, radšej počkajte pár dní, aspoň kým bude jasnejšie, ktorým smerom sa bude situácia vyvíjať.

Postarajte sa však o tých, ktorí to doma sami nezvládnu. Možno ide aj o vašich susedov. Zistite, či im nemôžete priniesť nákup alebo základné lieky. Dodržujte ale bežné ochranné opatrenia. Ak máte rúšku alebo respirátor, nakupujte s ním, vyhnite sa podávaniu rúk a po príchode domov si ich vždy dôkladne umyte mydlom.

S najbližšími zatiaľ môžete komunikovať cez Messenger, WhatsApp alebo iné chatovacie aplikácie. Okrem textu dnes už podporujú aj bezplatné videohovory.

Ak musíte pracovať, základom bude zrejme počítač a vaše e-maily. Akékoľvek súbory, obrázky alebo excelovské tabuľky im môžete rýchlo zdieľať cez cloudové úložiská.

Ku kancelárskym dokumentom má vďaka nim prístup aj viac ľudí naraz. Aj posielanie súborov veľkých desiatky megabajtov zvládnu elegantnejšie, než Ulož.to a podobné služby.

Hovoríme o službách ako Google Docs, Dropbox či iCloud. Dostanete sa k nim z mobilu aj počítača a máte v nich dostatočne veľa priestoru, aby zvládli pár dní kancelárskej práce z domu.

Čas na zábavu, filmy, seriály a hry

Keď už bude všetko hotové, môžete sa vrhnúť na filmy a seriály, ktoré vám v bežnom pracovnom zhone utiekli a majú už niekoľko sérií.

Na Netflixe je dostupný napríklad oscarový Irishman, ktorý má viac než tri hodiny. Služba tiež odpálila novú sériu Narcos: Mexico a jej databáza je tak široká, že ju nestihnete “vypozerať” ani za celú 14-dennú karanténu.

V zálohe je potom HBO GO alebo Amazon Prime Video s vlastnými špecifickými titulmi.

Spotify zabezpečí hudbu, YouTube možno rozprávky pre deti.

Netflix pre Android a iOS

HBO Go pre Android a iOS

Spotify pre Android a iOS

Hry, hry a znova ďalšie hry

Kým v bežne by sme naše ratolesti najradšej vyhnali von, v najbližších dňoch nie je ani displej mobilu či tabletu najhorší nápad. Najmä, pokiaľ doma nemáte karty, Človeče ani Scrabble.

Hráčov stále neprešiel ošiaľ okolo Call of Duty: Mobile, ktorá je navyše dostupná úplne zadarmo. Medzi relatívne novinky patrí aj pretekárska Mario Kart Tour alebo prenádherne graficky spracovaná Alto's Odyssey.

Alto's Oddysey

Doma zrejme budete čerpať najmä zo svojej Wi-Fi, no v prípade, že sa karanténu rozhodnete stráviť u starých rodičov alebo kdekoľvek inde, budete sa môcť spoľahnúť na rýchly dátový internet od 4ky.

Kvôli dobitiu kreditu alebo úhrade služieb nemusíte nikam chodiť. S našou appkou Moja 4ka máte všetky naše služby a platby za ne pod palcom! Stačí si nastaviť automatickú úhradu z platobnej karty a nikdy nezostanete na suchu. Zaberie to len pár minút a potom si už len užívate dátovú slobodu.

Moja 4ka aplikácia

A že tých dát nie je málo! Až 11 GB dát, ktoré len tak nevyčerpáte, môžete mať s paušálom SLOBODA 100 + už za 10 eur mesačne.