Print this page

Facebook investuje 3 milióny dolárov do nového fondu pre žurnalistiku o COVID-19 Ilustr. foto: FB MZ SR

Súčasná kríza spôsobená nákazou koronavírusom sa dotkla aj médií. Dnes Facebook Journalism Project a European Journalism Centre oznámili vytvorenie Európskeho podporného fondu pre žurnalistiku COVID-19, ktorý má novinárom v Európe pomôcť pokrývať dôležité správy vo chvíli, keď ich všetci najviac potrebujú.

 

„Lokálne spravodajské organizácie v celej Európe bojujú o prežitie," povedal Adam Thomas, riaditeľ European Journalism Centre. „Keďže sú novinári zasiahnutí komerčným dopadom krízy COVID-19, pokrývajú zásadné dianie s minimálnymi prostriedkami. Bez akútnej podpory nebudú lokálne a komunitné médiá schopné bojovať s dezinformáciami a informovať občanov. Európsky podporný fond pre žurnalistiku COVID-19 má slúžiť na ochranu žurnalistov, ktorí počas krízy úzko pracujú so svojou komunitou," dodal.

European Journalism Centre bude smerovať núdzové finančné prostriedky z čiastky 3 miliónov dolárov, ktoré Facebook investuje do malých a stredných spravodajských organizácií a novinárov v najviac zasiahnutých krajinách v celej Európe, ktorí to najviac potrebujú s cieľom podporiť ich podnikanie a priebežné spravodajstvo o COVID-19 v miestnych komunitách.

European Journalism Centre rozhodne o tom, kto dostane finančné prostriedky na základe stanovených kritérií a bude spravovať granty nezávisle na Facebooku. 

European Journalism Centre ponúkne fondy pre podporu spravodajstva o COVID-19, núdzové fondy na podporu podnikov a inovačné fondy na podporu spolupráce a technických mediálnych projektov s potenciálom rastu. 

Granty môžu byť použité na iniciatívy ako je spustenie špecializovaného newslettera COVID-19, sprístupnenie platených článkov, najímanie novinárov na voľnej nohe alebo vytváranie skupín komunít, informovanie o lokálnych dátach, online akciách a ďalšie.

Týmto záväzkom Facebooku nadväzuje na 100 miliónov dolárov na podporu spravodajského priemyslu počas krízy COVID-19, ako aj 1 milión dolárov v grantoch pre lokálne spravodajstvo, 1 milión dolárov v grantoch pre organizácie overujúce pravdivosť informácií a dar 1 milión dolárov pre Medzinárodnú sieť na kontrolu faktov (International Fact-Checking Network). Facebook Journalism Project sa už tiež zaviazal investovať 300 miliónov dolárov pre aktívnych novinárov po celom svete prostredníctvom rozmanitých a inkluzívnych spravodajských programov a partnerstiev.