Print this page

Vďaka koronakríze Netflixu pribudlo 16 miliónov predplatiteľov

Americkému prevádzkovateľovi streamovacích služieb Netflix pribudlo v prvom štvrťroku vďaka koronavirovým obmedzeniam 16 miliónov predplatiteľov - dvakrát viac, než odhadoval, a najviac za 13 rokov jeho histórie.

 

Firma však v utorok po skončení burzového obchodovania varovala, že druhá polovica roka bude pravdepodobne slabšia, pretože prestanú platiť nariadenie o tom, že ľudia majú tráviť maximum času doma. Akcie Netflixu na zverejnenie štvrťročných hospodárskych výsledkov zareagovali rastom.

Najväčší prevádzkovateľ streamovacích služieb na svete odhadoval, že sa počet predplatiteľov zvýši len o sedem miliónov. Na celom svete teraz za jeho služby platí takmer 183 miliónov ľudí. Najviac zákazníkov Netflixu pribudlo v Európe - bolo ich 4,4 milióna.

Tržby sa v prvých troch mesiacoch roka medziročne zvýšili o 28 percent na 5,8 miliardy dolárov. Viac ako zdvojnásobiť sa Netflixu za uplynulé obdobie podarilo aj zisk, ktorý stúpol na 709 miliónov dolárov. Príjmy mimo Spojené štáty však pre spoločnosť strácajú oproti času pred koonakrízou na hodnote kvôli prudkému pádu niektorých zahraničných mien.

Firma je predsa jednou z mála, ktorú globálne opatrenia prijímané kvôli obmedzeniu šírenia koronavírusu nielen nepoškodili, ale dokonca jej aj prospeli. To sa odráža aj na jej akciách - zatiaľ čo širší index S & P 500 stratil od svojho vrcholu z 19. februára už 19 percent, akcie Netflixu v rovnakom období pridali 11 percent. Merané burzovou hodnotou by Netflix dokonca mohol prekonať svojho veľkého rivala Walta Disneyho, všimla si agentúra DPA.

Netflix predpokladá, že v druhom štvrťroku mu pribudne ďalších 7,5 milióna predplatiteľov. Firma však pripustila, že budúci vývoj viac-menej háda, pretože nie je jasné, ako rýchlo budú vlády rušiť karanténne nariadenia. Analytici oslovení spoločnosťou FactSet odhadujú, že sa počet platiacich zákazníkov zvýši o 3,8 milióna.