Print this page

Do opery či múzea z gauča? Takto svetovo a kultúrne sa vyžijete aj vo vlastnej domácnosti Foto: 4ka

Koncerty sú zrušené, lístky do divadla vám zatiaľ prepadnú a nič nebude ani z tohtoročných hudobných festivalov. Ako teda naplníte svoju túžbu po kultúre a umení?

 

Dobrým tipom na boj proti nude je sledovanie filmov a seriálov na Netflixe, no aj to dokáže unaviť, ak pred telkou strávite každý jeden večer. 

České filmy a kultové filmové klasiky s dabingom začali pribúdať aj na YouTube, najmä vďaka projektu Filmy česky a zadarmo z dielne oficiálneho distribútora, ktorý tak na túto sieť zavesil Pelíšky, Želary, Samotárov či desiatky ďalších titulov. 

Celé filmy na YouTube

Vybrať si ale môžete aj niečo pokojnejšie, náročnejšie alebo z druhého konca sveta!

Múzeá a galérie sú dostupné online

Na internet sa presúva aj Slovenská národná galéria. Jej kanály by vám nemali chýbať v odberoch ani potom, ako z domu opäť vyjdú bežní influenceri. SNG je v týchto dňoch oveľa aktívnejšia na svojom Facebooku, YouTube, Instagrame aj špeciálnom portáli Webumenia.sk

Svojou výstavou vás prevedie napríklad výtvarníčka Anna Daučíková a zamestnanci sľubujú, že obsah bude naďalej pribúdať vo vysokom tempe. 

Danubiana zas do virtuálneho 3D posadila aktuálnu prehliadku domáceho umelca Pasta Onera Bratstvo večnej lásky. Za kliknutie stojí už len kvôli úžasnej architektúre galérie na brehu Dunaja. 

Galéria Danubiana

Online prehliadku nasnímanú 360° kamerami ponúka tiež svetoznámy parížsky Loure, ale uznávame, že klikanie myšou môže byť trochu nuda. 

Do jeho priestorov sa radšej pozrite prostredníctvom videí z kanálu Wanderlust. Sú v 4K rozlišení, takže budú skvele vyzerať aj na televízore vo vašej obývačke.

Wanderlust vás navyše presunie aj do miest po celom svete, napríklad Vietnamu, Cannes, Monaka alebo priamo okolia Big Benu v Londýne. Keďže cestovať sa teraz nedá, môže ísť o jediný spôsob, ako v najbližších mesiacoch prevetrať svoje túlavé topánky.

Nevyčerpateľný zoznam ponúka priamo Google

Pokiaľ to všetko zvládnete a stále nebudete mať dosť, ďalšie typy vám podsunie portál Google Arts & Culture. Čo tak 10 svetových múzeí nasnímaných v 360° StreetView? Alebo pár tipov na tie najkrajšie knižnice na svete?  

Múzeá online

Opery, čítačky a rozprávky pre deti

Pokiaľ chcete naozaj len sedieť a pozerať bez siahania na počítač alebo displej mobilu, môžete si sadnúť pred niektorú z opier Newyorskej Metropolitnej Opery

Ide o diela, ktoré boli nakrútené pre potreby distribúcie vo veľkých kinách a multiplexoch. Aj preto ich na oficiálnych stránkach nájdete každý deň dostupné formou on-demand vždy iba 23 hodín po každom “odvysielaní”.

Do tejto opery nemusíte vo formálnom obleku, môžete bez hanby zaspať na gauči a výhodou sú aj anglické titulky.

Opera online

Aktívni začali byť aj slovenskí divadelní herci. Pokiaľ vám chýba materinský jazyk, prostredníctvom podcastov denníka SME číta každý deň jednu rozprávku Robert Roth. A vôbec neplatí, že sú určené výhradne pre deti. 

Podobnú aktivitu, hoci len u seba doma so streamom z vlastného mobilu, má na svojom Instagrame aj herečka Zuzana Fialová.

Knihy, na ktoré ste doteraz nemali čas

Nemusíte však stále pozerať iba do displejov mobilov alebo na obrazovku počítača. Počas večerov bude ten správny čas aj na knihy. 

Kníhkupectvá sú síce zatvorené, ale mnohé vám zakúpené knihy doručia alebo vydajú cez špeciálne okienka. Takto ich navyše podporíte v ťažkých časoch, kedy sa môžu dostať do veľkých finančných problémov. 

Tipy na to, čo čítať, dáva každý týždeň napríklad Martinus. Denník N zas oslovil ôsmich slovenských spisovateľov, ktorí sa podelili s tým, čo majú aktuálne na svojom nočnom stolíku. 

Zostaňte v kontakte so svojimi blízkymi

Vďaka aplikácii Moja 4ka v mobile nemusíte z domu vychádzať ani kvôli plateniu faktúr za naše služby. Z mobilu uhradíte aj paušál SLOBODA ∞ +, s ktorým získate okrem nekonečných dát aj nekonečné volania a SMS v celej EÚ. To preto, aby ste aj počas karantény mohli zostať v kontakte so svojimi blízkymi.