Print this page

Google začne platiť niektorým vydavateľom za obsah Foto: Google

 Americký internetový gigant Google urobil prvé kroky k vyriešeniu sporu s vydavateľmi.

 

S niektorými mediálnymi skupinami v Austrálii, Brazílii a Nemecku sa dohodol, že im bude platiť za kvalitný obsah. Firma, ktorá je súčasťou skupiny Alphabet, pritom očakáva, že podobné dohody uzavrie aj so spoločnosťami v ďalších krajinách.

O novom licenčnom programe informoval na blogu viceprezident Googlu pre spravodajstvo Brad Bender. Program má byť podľa neho spustený do konca tohto roka, finančné podmienky ani presný termín spustenia však neuviedol. Správy budú k dispozícii na Google News a Discover.

Medzi prvými sa Google dohodol s nemeckými denníkmi Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit a Rheinische Post, austrálskymi skupinami Schwartz Media, The Conversation a Solstice Media, a tiež brazílskymi Diários Associados a A Gazeta. V rokovaní je firma podľa Bendera rovnako s mediálnymi skupinami v ďalších šiestich krajinách.

Google sa roky snaží odrážať požiadavky vydavateľov spravodajstva po celom svete, aby za použitie ich obsahu platil. Medzi jeho najväčších kritikov patria mediálne spoločnosti z Európy.

Francúzsky protimonopolný úrad v apríli Googlu nariadil, aby platil francúzskym vydavateľom za používanie ich obsahu. Austrália uviedla, že chce donútiť Google a Facebook, aby zdieľali príjmy z reklamy s miestnymi mediálnymi skupinami, upozorňuje agentúra Reuters.

Facebook vlani v októbri oznámil, že začne platiť vydavateľom, ktorí sa objavia na sociálnej sieti v jeho sekcii News.