Print this page

Šéf Facebooku prišiel kvôli bojkotu reklamy o 7,2 miliardy dolárov Ilustr. reprofoto Facebook

Šéf americkej spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg prišiel kvôli bojkotu reklamy na tejto sociálnej sieti o 7,2 miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

 

Ku kampani, ktorá má upozorniť na to, že firma nerobí dosť pre to, aby zastavila nenávistné prejavy na svojich platformách, sa doteraz pridalo okolo 90 veľkých inzerentov. Akcie Facebooku v piatok klesli o 8,3 percenta, najviac za posledné tri mesiace.

Bojkot v piatok oznámil napríklad jeden z najväčších svetových zadávateľov reklamy, britsko-holandský výrobca spotrebného tovaru Unilever. Podobný krok ohlásila tiež americká telekomunikačná spoločnosť Verizon Communications. Pridal sa tiež najväčší svetový výrobca nealkoholických nápojov, americká spoločnosť Coca-Cola. Reklamu na sociálnej sieti pozastavia od júla, posledný z nich najmenej na 30 dní.

Prepad akcií znížil trhovú cenu spoločnosti Facebook o 56 miliárd dolárov. Hodnota Zuckerbergovho majetku tým pádom podľa miliardárskeho indexu agentúry Bloomberg klesla o 82,3 miliardy dolárov.

Šéf Facebooku sa prepadol o jednu priečku medzi najbohatšími ľuďmi sveta. Na treťom mieste ho vystriedal Bernard Arnault, šéf skupiny LVMH, ktorá sa špecializuje na luxusné doplnky. Prvé dve priečky drží šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos a zakladateľ softvérovej spoločnosti Microsoft Bill Gates.

Zuckerberg v piatok oznámil, že Facebook bude prísnejšie moderovať obsah príspevkov na svojej rovnomennej sociálnej sieti. Nenávistné oznámenie v reklamách zakáže a bude upozorňovať na problematické príspevky.

Facebook sa pred niekoľkými týždňami stal terčom kritiky, pretože neodstránil alebo neoznačil ako problematické niektoré sporné vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zuckerberg ich osobne odsúdil, ale zároveň zdôraznil, že je vo verejnom záujme, aby bola naďalej prístupná.

Sporný Trumpov príspevok sa týkal situácie po smrti černocha George Floyda v Minneapolise pri policajnom zákroku. "Keď začne rabovanie, bude sa strieľať," napísal šéf Bieleho domu na twitteri a príspevok sa objavil aj na jeho facebookovom profile. Twitter označuje za problematické Trumpové tweety už niekoľko týždňov.

Facebook už pred týždňom odstránil reklamný príspevok Trumpovho tímu, ktorý obsahoval symbol používaný nacistami za druhej svetovej vojny.