Print this page

Je možné, že rozsiahly hackerský útok na Twitter bol súčasťou niečoho väčšieho Foto: FB Barack Obama

Historický najhoršie za 14-rokov existencie Twitteru, bezprecedentné narušenie dôvery. Takto médiá a bezpečnostní experti komentujú hackerské útoky z noci na štvrtok, pri ktorom páchatelia prevzali twitterove účty mnohých svetových osobností a využili ich na podvodu s kryptomenou Bitcoin. Sociálna sieť už obnovila normálnu prevádzku, pozadie incidentu ale zostáva pomerne hmlisté. Špekuluje sa aj o tom, že skutočným motívom nebolo vylákať od užívateľov peniaze.

"Twitter sa potýka s najhorším bezpečnostným problémom vo svojej 14-ročnej histórii," uvádza vo svojej analýze agentúra Bloomberg. "Je to historický útok, nepamätám si nič podobné pokiaľ ide o sociálne médiá," hodnotil reportér televízie CNN Donie O'Sullivan. Podľa analytika Williama Dixona pôsobiaceho pri Svetovom ekonomickom fóre ide o doposiaľ najhorší útok tohto druhu, pričom hlavnou obeťou je povesť Twitteru.

Zatiaľ neznámi páchatelia sa podľa všetkého dostali do interných systémov spoločnosti, čo im umožnilo operovať s ľubovoľným účtom bez zadania prihlasovacích údajov. Podvodné príspevky sa následne objavili na profiloch mnohých celebrít či politikov vrátane amerického exprezidenta Baracka Obamu, bývalého viceprezidenta Joea Bidena, rappera Kanyeho Westa, šéfa firmy Amazon Jeffa Bezosa aj spoluzakladateľa Microsoftu Billa Gatesa.

Twitter kvôli problému na svojej platforme dočasne zablokoval všetky overené účty. Spravodajský web BBC uvádza, že príspevky od kyberzločincov, ktoré sľubovali vrátenie dvojnásobku za všetky bitcoinové platby odoslanej na uvedený účet, sa dostali najmenej ku 350 miliónom ľudí. Podvod údajne páchateľom vyniesol v prepočte asi 120.000 dolárov.

To je ale vzhľadom na rozsah útoku považované za pomerne malú sumu. "Ak to boli zločinci, potom sú to najhlúpejší zločinci, o akých som kedy počul. Bolo by to ako prepadnúť banku a odniesť si všetky lízanky," komentoval udalosť spravodajca televízie NBC News Ben Collins.

Množia sa špekulácie, že príspevky o bitcoinových platbách boli len dymovou clonou, ktorá mala zakryť skutočný motív, ktorým mohla byť krádež súkromných správ či iných citlivých dát. Šéf softvérovej spoločnosti Acronis Stas Protassov hodnotil útok ako "príliš pripravený na to, aby to bol iba podvod s kryptomenou". "Útok je veľmi veľký a veľmi viditeľný, pravdepodobne je súčasťou niečoho väčšieho," povedal. Podobne to v rozhovore pre Bloomberg naznačila aj Rachel Tobacová z bezpečnostnej firmy SocialProof Security, avšak dodala, že "môžeme iba špekulovať".

Otázniky sa vznášajú tiež nad presným spôsobom zneužitia interných systémov Twitteru. Platforma oznámila, že nekalé aktivity boli výsledkom "sociálneho inžinierstva", to ale môže znamenať rôzne veci. Nie je jasné, či hackeri prístup získali vďaka úspešnému phishingovému útoku, alebo či mali jedného alebo viacerých komplicov medzi pracovníkmi sociálne siete.

Okrem samotného Twitteru sa už záležitosťou zaoberajú aj americkej orgány. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje napísala, že vyšetrovanie na federálnej úrovni vedie Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), kroky v tomto smere ohlásili aj úrady štátu New York. Informácie o útoku požadujú tiež obe komory Kongresu.

"Únos" prominentných Twitterových účtov mimo iného oživil obavy z podobných manipulácií spojených s americkými prezidentskými voľbami, do ktorých zostávajú necelé štyri mesiace.

"Už vieme, že Rusko sa chystá zasahovať do tohtoročných volieb, rovnako ako to urobilo pri voľbách roku 2016," povedala BBC expertka na nové médiá a medzinárodné vzťahy z univerzity King's College London Heather Williamsová.

"Tento útok ukazuje, ako veľmi sú platformy zraniteľné a aký vplyv môžu mať dezinformácie. Keby išlo o niečo dôležitejšie, ako napríklad prezidentský úrad (v USA), tak by to mohlo mať katastrofálne následky," povedala.