Print this page

Apple čelí vyšetrovaniu kvôli možnému zavádzaniu spotrebiteľov

Americký technologický gigant Apple čelí v Spojených štátoch vyšetrovaniu kvôli možnému zavádzaniu spotrebiteľov. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z marcového dokumentu, ktorý získala výskumná iniciatíva Tech Transparency Project.

 

Texas by podľa dokumentu v súvislosti s týmto vyšetrovaním vedeným viacerými štátmi USA mohol firmu zažalovať kvôli porušovaniu texaských zákonov o klamlivých obchodných praktikách. Ďalšie podrobnosti však dokument neposkytuje. Úrad texaského generálneho prokurátora sa k tejto záležitosti odmietol vyjadriť, píše Reuters.

Apple sa stal terčom hromadných žalôb, v ktorých spotrebitelia tvrdia, že ich podnik oklamal v súvislosti s obmedzovaním výkonu starších telefónov iPhone. Podnik tiež čelí žalobám, ktoré ho vinia zo zatajovania problémov s klávesnicami pri notebookoch MacBook, upozorňuje Reuters.

Spoločnosť Apple sa tento rok dohodla, že zaplatí až 500 miliónov dolárov za urovnanie hromadnej žaloby, podľa ktorej sa spomaľovaním starších prístrojov iPhone snažila primäť spotrebiteľov k nákupu novších modelov. Firma však v rámci tejto dohody nepriznala žiadne pochybenia.

Firma už v roku 2017 potvrdila, že výkon starších telefónov iPhone v niektorých prípadoch obmedzovala. Zdôraznila však, že dôvodom bolo predĺženie životnosti týchto prístrojov, a nie snaha prinútiť zákazníkov k nákupu novších modelov.