Print this page

Twitter obmedzil synovi prezidenta Trumpa kvôli dezinformáciám na 12 hodín účet

Najstarší syn amerického prezidenta Donald Trump junior nebude môcť počas 12 hodín zverejňovať príspevky na twitteri. K rozhodnutiu spoločnosť Twitter dospela po tom, čo Trump mladší zdieľal video o prínosoch antimalariká hydroxychlorochín proti koronavírusu. Príspevok Twitter označil za zavádzajúci.

Prezident Trump už skôr poznamenal, že antimalarikum funguje preventívne proti chorobe covid-19 a že ho sám tiež bral, hoci toto tvrdenie mnoho lekárskych štúdií vyvrátili. Twitter dnes uviedol, že príspevok prezidentovho syna porušoval pravidlá platformy ohľadom šírenia dezinformácií o koronavíruse. Trump mladší bude naďalej môcť čítať tweety iných užívateľov a vymieňať si s nimi priame správy.

Hovorca Trumpa juniora Andrew Surabian následne uviedol, že veľké technologické platformy ako twitter sú "najväčšou hrozbou pre slobodu slova v Amerike", a dodal, že ide o príklad "zasahovania do volieb v snahe umlčať republikánske hlasy".

Prezidentské voľby, v ktorých sa bude republikánsky prezident Trump usilovať o znovuzvolenie, sa v USA uskutočnia na jeseň. Hovorca Trumpovho syna tiež poznamenal, že názory v zdravotníckej komunite ohľadom prínosov antimalariká v boji s koronavírusom sa rôznia. Uviedol, že existujú štúdie, "o ktorých informovali aj mainstreamové médiá ako CNN, ktoré naozaj naznačujú, že (hydroxychlorochín) môže slúžiť k efektívnej liečbe (koronavírusu)".

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na konci marca vydal povolenie pre mimoriadne použitie hydroxychlórochínu v súvislosti s liečbou covidu-19 v nemocniciach. V júni ale toto povolenie odvolal s tým, že vo svetle nových poznatkov už by nebolo rozumné hydroxychlorochín a podobnú látku chlorochín považovať za účinné prostriedky na liečbu zdravotných problémov spojených s nákazou koronavírusu. Potom aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že zastavila testovanie lieku v rámci svojho medzinárodného programu, ktorý skúma možné spôsoby liečby choroby covid-19.