Print this page

Rodičia pozor! Hry môžu deťom pomôcť, ale im aj škodiť Ilustr. foto Swan

Takmer každé dieťa už dnes má prístup k počítaču, hernej konzole alebo minimálne mobilnému telefónu. Hry, ktoré na nich hrávajú, majú nepochybne veľa pozitívnych vplyvov.

Vďaka výberu správnych titulov sa môžu zlepšiť v angličtine, precvičia si logické uvažovanie, reflexy a aspoň virtuálne zostanú v kontakte so svojimi kamošmi, keďže pri väčšine dnešných multiplayeroviek cez internet je potrebné sa aj rozprávať. 

Rodičia by však aj túto časť života svojich detí mali mať pod kontrolou. Ako na to?

Pozor na rozhádzanie celého vreckového

Hry na mobil sú väčšinou zadarmo, no rôzne bonusy, ktoré sa do nich dajú dokúpiť, už môžu stáť pomerne veľa.

Tzv. in-app nákupy za nové vzhľady postáv, body na nákup lepšej výbavy alebo rýchlejšie odomknutie úrovní, sa v nejednom prípade zo zahraničia vyšplhali do stoviek eur. 

Ak deti ešte nemajú vlastnú platobnú kartu, máte takmer vyhraté, aj Android, aj iOS totiž umožňujú potvrdenie akýchkoľvek nákupov PIN kódom. Potomkom tak môžete všetky nákupy schvaľovať a držať ich výdavky pod kontrolou. 

Video vám poradí, kde tieto nastavenia nájdete v obchode Google Play. Na iPhonoch dokonca môžete dieťaťu vytvoriť samostatný iCloud účet zo svojho mobilu. Ľahko sa tak  dá kontrolovať aj čas, ktorý strávi v jednotlivých aplikáciách a či náhodou nie je tak trochu závislé. V nastaveniach hľadajte Rodinné zdieľanie.

Rodinné zdieľanie

V prípade počítačových hier je to už trochu zložitejšie. Tu možno platí úplný opak. Ak budete dieťaťu dávať hotovosť, nikdy nezistíte, či sa rozkotúľala na jedlo, oblečenie alebo bezbrehú zábavu. 

Skúste byť moderný rodič a svojmu dieťaťu čo najskôr zriadiť detský účet s kartou, prípadne vreckové rozdeliť na hotovosť a obnos na účte. Pri ňom sa dá do transakcií vždy nahliadnuť alebo stanoviť prísne denné limity. Väčšiu investíciu tak budú musieť konzultovať, prípadne si na ňu zodpovedne našetriť, čo je vlastne pre rodiča výchovná výhra v oboch prípadoch. 

Deti si budú hry kupovať napríklad na platforme Steam, v obchode Epic Games alebo priamo v pre Xbox a Playstation store. 

Strážte si čas, ktorý dieťa strávi hraním

Opäť môžete použiť Rodinné zdieľanie, no obmedziť dieťaťu čas, ktorý môže stráviť pri počítači, asi zvládne každý rodič. Je len na vás, či to bude hodina-dve alebo získa viac času napríklad za dobré známky či pomoc s domácimi prácami. 

Ak bývate dlho v práci, ako výchovného poradcu pri aktivitách na počítači sa dá opäť použiť špeciálny softvér. Rozšírenejšie funkcie ponúka napríklad antivírus Norton Family, ale úplne vám postačia aj možnosti integrované priamo vo Windowse.

Windows nastavenia pre deti

Ktoré hry dieťa môže hrať? Odborníci ich hodnotia za vás

Zaujímajte sa o hry, ktoré dieťa hráva. Ak nechcete pôsobiť ako policajt, zahrajte si niekedy cez víkend s ním

Sami tak uvidíte, či hry nie sú priveľmi násilné, alebo inak závadné. Možno zistíte, že ich hranie dáva dieťaťu viac, než sledovanie seriálov alebo televíznych show, ktoré bežia v obývačke. 

Oprieť sa môžete aj o rating, ktoré každej hre udeľuje špecializovaná komisia. Každý titul ho musí mať priamo na obale, alebo v popise v online obchode. 

Rating prístupnosti hier

Skúsený rodič vie, že aby dokázal doma pracovať aj popri náruživom mladom gamerovi, potrebuje internet, ktorý zvládne viacero pripojených zariadení naraz. 

Niečo také vám určite zabezpečí optický internet od SWANu. Môžete ho mať už od 9,99 eur mesačne a v najvyššej konfigurácii Internet XL ponúkne rýchlosť až 1 Gbit/s.