Print this page

V Rusku navrhli zákon umožňujúci blokovať Facebook, Twitter a ďalšie siete Foto: Facebook

Ruskí zákonodarcovia predstavili návrh zákona, ktorý v prípade schválenia umožní vláde obmedziť prístup k americkým internetovým sociálnym sieťam. A to v prípade, že vláda dospeje k záveru, že tieto sociálne siete diskriminujú ruské médiá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Autori návrhu tvrdia, že od domácich médií, napríklad spravodajskej agentúry RIA Novosti a televízie Russia Today, dostali sťažnosti. Americkí prevádzkovatelia sociálnych sietí Twitter, Facebook a YouTube podľa týchto sťažností mažú ich účty alebo ich obstarávajú vlastnými poznámkami. Twitter napríklad začal v auguste označovať účty niektorých ruských médií poznámkou"médiá spojená so štátom", čo v Rusku vyvolalo kritiku.

"Prijatie tohto návrhu je naliehavé kvôli mnohým prípadom neoprávneného obmedzovania prístupu ruských občanov k informáciám v ruských médiách," tvrdia autori navrhovaného zákona. Na schválenie zákona je potrebný súhlas oboch komôr parlamentu a podpis prezidenta Vladimira Putina.

Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že prijatie mechanizmu na riešenie tohto problému je nevyhnutné, konkrétne opatrenia je ale podľa neho potrebné starostlivo zvážiť. "Rozhodne sú tu diskriminačné kroky voči ruským klientom týchto (internetových) služieb," povedal Peskov.

Podľa návrhu by mali ruská generálna prokuratúra a ministerstvo zahraničia určovať, ktoré internetové platformy obmedzujú prístup k "sociálne dôležitým informáciám na základe národnosti a jazyka, alebo v súvislosti so zavádzaním sankcií voči Rusku a jeho občanom". Cenzorský úrad Roskomnadzor bude mať následne právo také platformy blokovať.

Rusko sa už dlhší čas snaží získať väčšiu kontrolu nad využívaním internetu na svojom území. Federálna bezpečnostná služba (FSB) podľa februárovej správy portálu The Bell niektorým veľkým ruským internetovým spoločnostiam nariadila, aby jej poskytovali nepretržitý prístup k svojim systémom, uviedla agentúra Reuters.