Print this page

Apple údajne chystá v roku 2024 výrobu osobných automobilov (VIDEO) Reprofoto Luxury Zone

Americká technologická spoločnosť Apple pokročila pri vývoji technológií pre samoriadiace vozidlá a v roku 2024 plánuje výrobu osobného automobilu, ktorý by mohol využívať jej vlastnú prelomovú technológiu batériových článkov.

 

Agentúre Reuters to povedali zdroje oboznámené so situáciou. Podľa niektorých zdrojov by však problémy spojené s pandémiou covid-19 mohli viesť k odkladu začatia produkcie na rok 2025 či ešte na neskorší termín.

Spoločnosť Apple, ktorá je známa hlavne výrobou telefónov iPhone, tabletov iPad a počítačov Mac, začala pracovať na vlastnom automobile v roku 2014. Podľa zdrojov už firma pokročila natoľko, že teraz chce vytvoriť automobil určený pre bežných spotrebiteľov. Takýto zámer kontrastuje s doterajším postupom konkurentov, ako je napríklad spoločnosť Waymo zo skupiny Alphabet, ktorá stavia robotické vozidlá na prevádzku taxislužieb.

Základom stratégie Applu je podľa ďalšieho zdroja nový návrh batérie, ktorý by mohol radikálne znížiť výrobné náklady a naopak zvýšiť dojazdovú vzdialenosť elektromobilov. Apple sa však k informáciám agentúry Reuters odmietol vyjadriť.

Výroba automobilu je z hľadiska dodávateľského reťazca obtiažna záležitosť aj pre Apple, ktorý má rozsiahle finančné zdroje a ktorý vyrába milióny elektronických produktov ročne zo súčiastok z celého sveta. Spoločnosti Tesla podnikateľa Elona Muska trvalo 17 rokov, kým sa jej podarilo dosahovať pri výrobe elektromobilov udržateľný zisk, upozorňuje Reuters.

"Ak je na svete nejaká spoločnosť, ktorá na to má zdroje, potom je to pravdepodobne Apple. Ale zároveň je potrebné si uvedomiť, že to nie je mobilný telefón," cituje Reuters nemenovaný zdroj, ktorý na projekte výroby automobilu pre Apple pracoval.

Zatiaľ nie je jasné, kto by automobily značky Apple vyrábal. Podľa zdrojov však možno očakávať, že Apple túto úlohu prenechá nejakému výrobnému partnerovi. Jeden zo zdrojov tiež upozornil na pretrvávajúcu možnosť, že Apple obmedzí svoju pozornosť len na autonómne systémy riadenia, ktoré by potom využívali automobily tradičných značiek.

Niektorí investori reagovali na informácie o plánovanej výrobe automobilu pod značkou Apple skôr opatrne. "Ak Apple vyvinie nejaký pokročilý riadiaci systém či batériovú technológiu, bolo by to podľa môjho názoru najlepšie využiť prostredníctvom licenčného partnerstva s existujúcim výrobcom automobilov," uviedol Trip Miller z investičnej firmy Gullane Capital Partners, ktorá vlastní podiel v spoločnosti Apple.