Print this page

Prezidentský účet na twitteri už má pod kontrolou Biden Foto: Twitter Joe Biden

Spoločnosť Twitter odovzdala oficiálne účty prezidenta a viceprezidenta Spojených štátov Joeovi Bidenovi a Kamale Harrisovej, ktorí dnes zložili slávnostnú prísahu. Na rozdiel od situácie pred štyrmi rokmi ale účty dostali bez doterajších sledujúcich. Noví odberatelia ale pribúdajú rýchlo. Po dvoch hodinách od inaugurácie má Bidenov účet cez 2,5 a účet Harrisovej dokonca viac ako šesť miliónov sledujúcich.

Twitterový účet @POTUS, ktorého užívateľské meno je skratkou pre funkciu prezidenta Spojených štátov, vznikol za Baracka Obamu. V roku 2017 ho prevzal Donald Trump, ktorý ale používal prevažne súkromný účet @realDonaldTrump. Ten sledovalo 88 miliónov ľudí, po vpáde Trumpových priaznivcov do Kapitolu na začiatku januára ho ale spoločnosť Twitter trvalo zablokovala kvôli "nebezpečenstvu ďalšieho podnecovania k násilnostiam".

Biden dnes v skutočnosti nezískal heslá k starému účtu. Twitter sa totiž rozhodol, že "povýši" Bidenov doterajší súkromný účet na prezidentský. Rovnako postupoval aj v prípade Harrisovej.

V prvom príspevku na twitteri vo funkcii prezidenta Biden napísal, že Spojené štáty nesmú strácať čas v boji s výzvami, ktorým čelia. "Preto dnes zamierim do Oválnej pracovne, aby som sa hneď pustil do práce," uviedol.

 Viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá získala po Mikeovi Penceovi účet @VP, napísala, že jej je cťou byť viceprezidentkou. "Pripravená slúžiť," píše v tweete pripntom v záhlaví.

 

Okrem Bidena a Harrisovej získala po svojej predchodkyni Melanii Trumpovej twitterový účet aj nová prvá dáma Jill Bidenová. Na účte @FLOTUS ju sleduje už pred 860.000 ľudí.