Print this page

Po fiasku s prihlasovaním na stránku očkovania minister zdravotníctva odvolal šéfa NCZI Foto: MZ SR

Minister zdravotníctva Marek krajčí dnes odvolal z funkcie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií Petra Bielika. Od zajtra inštitúciu dočasne až do ukončenia riadneho výberového konania povedie Róbert Suja.
Stalo sa to deň po tom, ako NCZI v pondelok nezvládla nápor na stránku NCZI, na ktorú sa dôchodcovia nedokážu prihlásiť a vyhovorila sa na kybernetický útok s vysvetlením, že "somalenie systému teda nebolo na strane NCZI."

Odporúčame aj: NCZI sa sťažuje na kybernetický útok na očkovaciu stránku, priznávam sa, patrím k útočníkom

Prvoradou úlohou nového riaditeľa NCZI bude stabilizovať situáciu a procesy v inštitúcii v prospech verejnosti a jej užívateľského komfortu v tejto vážnej situácii, v ktorej sa Slovensko v súvislosti v boji s pandémiou COVID-19 nachádza.
Nový šéf NCZI deklaroval, že je pripravený priniesť expertov na IT technológie s dôrazom na bezpečnosť.

Róbert Suja vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach. V minulosti bol riaditeľom Sekcie rozvoja podnikateľských aktivít, výskumu, vývoja a riadenia Inštitútu informatiky a štatistiky INFOSTAT. Pôsobil tiež externý poradca štátneho tajomníka ministerstva školstva pre oblasť projektového riadenia implementácie rezortného informačného systému a tiež ako zástupca ministerstva školstva v Bezpečnostnej rade SR vo výbore pre kybernetickú bezpečnosť.