Print this page

Rusko hrozí zablokovaním Twitteru

Rusko za mesiac zablokuje na svojom území Twitter, ak táto sociálna sieť nevyhovie ruským požiadavkám ohľadom odstraňovania v Rusku zakázaných informácií. Uviedla to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na námestníka riaditeľa cenzúrneho úradu Roskomnadzor Vadima Subbotina.

 

"Dali sme si na mesiac pauzu a sledujeme reakcie spoločnosti Twitter ohľadom odstraňovania zakázaných informácií. Potom - podľa reakcie riadenia sociálnej siete - prijmeme zodpovedajúce rozhodnutie," povedal Subbotin. "Ak Twitter nesplní požiadavky Roskomnadzoru, požiadavky ruských zákonov, budeme uvažovať o úplnom zablokovaní na území Ruska," dodal.

"Twitter v potrebnej miere nereaguje na naše požiadavky. Ak to tak pôjde ďalej, tak za mesiac bude zablokovaný bez príkazu súdu," povedal Subbotin podľa agentúry Interfax.

Námestník uistil, že všetky sankcie budú odvolané, ak Twitter vyhovie ruským požiadavkám.

Roskomnadzor sa minulý týždeň posťažoval, že Twitter nereaguje na ponuku rokovaní a na požiadavky úradu.

Roskomnadzor sa tento mesiac pokúsil sociálnu sieť potrestať za ignorovanie požiadaviek Moskvy úmyselným spomalením. Ale podľa nezávislých médií tento krok postihol aj internetové stránky mnohých ruských úradov a prokremeľských médií.

Twitter v tom čase uviedol, že má obavy z dopadu ruskej akcie na slobodu prejavu, a poprel, že by umožnil využitie sociálne siete na propagáciu nezákonného správania, ako tvrdia ruské úrady.

Terajšia hrozba podľa agentúry Reuters predstavuje eskaláciu sporu Moskvy s americkými internetovými gigantmi.

Ruskí zákonodarcovia nedávno schválili zákony, ktoré Roskomnadzoru okrem iného dávajú právo čiastočne alebo úplne blokovať internetové platformy, ak sa na ruskom území dopúšťajú cenzúry či "diskriminácie ruských médií". Rusko zároveň zvýšilo pokuty pre sociálne siete a webové stránky, ak "poruší práva ruských občanov na internete, a to vrátane cenzúry ruských médií". Súčasne zákonodarcovia uložili sociálnym sieťam, aby sa zbavovali nezákonného obsahu, vrátane informácií vyjadrujúcich "neúctu k štátu" či výzvy na nepovolené protesty. Moskve sa tiež nepáči, že sa twitter pred časom uchýlil k označovaniu niektorých ruských médií ako "médií spätých so štátom".