Print this page

Apple prestal spolupracovať s čínskym dodávateľom kvôli táborom nútených prác Ujgurov

Americká technologická spoločnosť Apple prestala spolupracovať s čínskym dodávateľom súčiastok Ofilm Group. Ten čelí podozreniu, že sa podieľa na vládnom programe presídľovania etnické menšiny Ujgurov moslimského vyznania zo západočínskej provincie Sin-ťiang do iných častí Číny za prácou. S odvolaním sa na informovaný zdroj to dnes uviedla agentúra Bloomberg.

Výrobca iPhonov zmluvu s firmou Ofilm ukončil podľa zdrojov Bloombergu pred niekoľkými mesiacmi. Čínska spoločnosť v utorok uviedla, že vyhodnocuje zastavenie objednávok od nemenovaného zákazníka na chod spoločnosti. Informovala, že tento klient jej v roku 2019 zabezpečiť takmer štvrtinu prevádzkového zisku. Ofilm Applu dodával moduly kamier do iPhonov.

Apple v minulosti vyvolal kritiku pre podozrenie na porušovanie ľudských práv v jeho dodávateľskom reťazci, ktorý je prevažne v Číne. Podľa Bloombergu nie je jasné, či Apple vie, či sa obvinenia vznesené proti Ofilmu zakladajú na pravde.

Apple, ktorý má teraz najvyššiu trhovú hodnotu z firiem obchodovaných na burze, vlani v novembri pozastavil nové objednávky od taiwanskej firmy Pegatron. Zdôvodnil to porušovaním pracovného práva v čínskych továrňach firmy.

Akcie spoločnosti Ofilm, ktoré sa obchodujú na burze v Šen-čene, dnes prišli o takmer desať percent. Sú tak najnižšie od augusta 2019.

Organizácie na ochranu ľudských práv a niektoré štáty kritizujú Čínu za to, že zhromažďuje stovky tisíc Ujgurov v zariadeniach, ktoré sú podľa týchto kritikov tábory nútených prác. Tam ich čaká okrem iného násilná politická agitácia. Čína tvrdí, že Ujgurovia sú v táboroch na prevýchovu a zvýšenie kvalifikácie dobrovoľne. Niektoré štáty a firmy zaviedli zákaz dovozu kľúčových exportných komodít zo Sin-ťiangu, napríklad bavlny.