Print this page

Ruský súd pokutoval Twitter kvôli zakázanému obsahu

Ruský súd dnes vymeral americkej internetovej spoločnosti Twitter tri pokuty v celkovej výške 8,9 milióna rubľov (zhruba 100 tisíc eur). Firma podľa neho zo svojej rovnomennej sociálnej siete nemaže obsah, ktorý ruské úrady označujú za zakázaný. Informovala o tom agentúra TASS.

 Moskva minulý mesiac oznámila, že spomalila rýchlosť Twitteru v Rusku. V polovici marca potom pohrozila, že túto sieť za mesiac zablokuje, ak Twitter nevyhovie požiadavkám ohľadom odstraňovania v Rusku zakázaných informácií.

Dnes už prišli k slovu pokuty - najprv 3,2 milióna rubľov, potom 3,3 milióna a potom 2,4 milióna rubľov. Nie je však vylúčené, že na rad prídu ďalšie pokuty.

Spoločnosť Twitter minulý mesiac vyjadrila obavy z dopadu týchto krokov na slobodu slova a poprela, že dovoľuje využívať svoju platformu na propagáciu nezákonného správania, ako tvrdia ruské úrady.

Ruskí zákonodarcovia nedávno schválili zákony, ktoré cenzorskému úradu Roskomnadzor okrem iného dávajú právo čiastočne alebo úplne blokovať internetové platformy, ak sa na ruskom území dopúšťajú cenzúry či "diskriminácie ruských médií". Rusko zároveň zvýšilo pokuty pre sociálne siete a webové stránky, ak "porušia práva ruských občanov na internete, a to vrátane cenzúry ruských médií". Súčasne zákonodarcovia uložili sociálnym sieťam, aby sa zbavovali nezákonného obsahu, vrátane informácií vyjadrujúcich "neúctu k štátu" či výzvy na nepovolené protesty. Moskve sa tiež nepáči, že sa Twitter pred časom uchýlil k označovaniu niektorých ruských médií ako "médií spätých so štátom".