Na internete niekto ponúka dáta viac ako 500 miliónoch užívateľov Facebooku

Na internete niekto ponúka dáta viac ako 500 miliónoch užívateľov Facebooku Ilustr. reprofoto Facebook

Na istom hackerskom internetovom fóre niekto začal cez víkend ponúkať databázu údajov viac ako 500 miliónoch užívateľov sociálnej siete Facebook. Ide o ďalší príklad možného nedostatočného zabezpečenia užívateľských údajov na tejto platforme, uviedla dnes agentúra AP. Experti sa obávajú zneužitia dát ku kyberzločinu.

O sprístupnení dát ako prvý v sobotu informoval portál Business Insider, podľa ktorého boli zverejnená súkromné ​​dáta 533 miliónov užívateľov zo 106 krajín. K dispozícii sú podľa amerických médií úplne zadarmo. Ide o telefónne čísla, celé mená užívateľov, geolokačné údaje, e-mailové adresy či dátumu narodenia. Podľa spravodajského webu Axios v databáze nie sú informácie o užívateľských heslách.

Obrovský súbor dát je ďalším pokračovaním problémov Facebooku s dátami, kvôli ktorým čelí už dlhodobo kritike. Pozornosť pritiahol predovšetkým v roku 2018 škandál okolo analytickej firmy Cambridge Analytica, ktorá získala dáta 87 miliónov užívateľov bez ich vedomia či súhlasu. Umožnilo jej to skoršie nastavenie platformy, pri ktorom mali vývojári facebookových aplikácií prístup k dátam o všetkých priateľoch používateľov danej aplikácie.

V decembri 2019 zase istý ukrajinský bezpečnostný expert oznámil, že na internete objavil databázu s menami, telefónnymi číslami a unikátnymi identifikačnými číslami užívateľa od viac ako 267 milióna užívateľov, pričom prevažná väčšina z nich bola zo Spojených štátov. Nie je jasné, či sa teraz ohlásený únik týka aj tejto databázy.

Uniknuté údaje by mohli poskytnúť cenné informácie kybernetickým zločincom, aby sa s ich pomocou vydávali na internete za iné osoby, uviedol podľa serveru Business Insider Alon Gal z firmy pre kybernetickú bezpečnosť Hudson Rock, ktorý v sobotu na zverejnenie dát upozornil.

Podobne prípad komentovala výskumníčka Joan Donovanová z Harvardovej univerzity, ktorá na twitteri napísala: "Krádež identity sa práve stala oveľa ľahšia."

Gal na existenciu databázy upozorňoval už v januári, pričom uviedol, že vznikla v úvode minulého roka.

"Sú to staré dáta, o ktorých sa už písalo v roku 2019," reagoval v sobotňajšom vyhlásení Facebook. "Zistili a opravili sme tento problém v auguste 2019. V tej dobe sme ako na Facebooku, tak aj na Instagrame zrušili možnosť priamo nájsť ľudí pomocou ich telefónnych čísel," pokračoval hovorca Andy Stone.

Niektorým komentátorom jeho vysvetlenie nestačilo. "Nezáleží na tom, či sú to staré dáta, ak sú stále relevantné. Ľudia zas tak často telefónne číslo nemenia," podotkol Zach Whittaker z webu TechCrunch.