Print this page

Výzva: Je neprípustné, aby sme tolerovali Matovičov spôsob komunikácie, ktorý šíri napätie a rozdeľuje spoločnosť Ilustr. reprofoto Markíza

V reakcii na útoky Igora Matoviča na adresu Štátneho ústavu na kontrolu liečiv a vedcov zo SAV v súvislosti s kauzou Sputnik, sa ozvali osobností, ktoré sa postavili za odborníkov a vedcov a zverejnili výzvu, v ktorej odsudzujú spôsoby Matoviča. "Spôsob komunikácie ministra financií, Igora Matoviča považujeme za neakceptovateľný, pretože zavádza verejnosť a vytvára z vedeckej obce a slovenských inštitúcií vinníkov, či dokonca nepriateľov." Zároveň vyzývajú premiéra Eduarda Hegera, aby odsúdil nenávistné prejavy a inicioval prešetrenie vyhrážok, ktoré obdržala šéfka ŠUKL a ďalší pracovníci po vyjadreniach Matoviča.

Napríklad šéfka ŠUKL Zuzana Baťová dostala na služobný mail takúto správu, s vyhrážkami smrti jej a jej rodine. Na vyhrážky upozornil na facebooku a twitteri Rado Baťo:


Odporúčame aj: Matovič pred novinárskymi otázkami ušiel, pred novinármi sa zamkli (VIDEO)

Celá výzva:

Vážený pán predseda vlády SR, Eduard Heger,

vyzývame Vás k verejnému odsúdeniu nenávistných prejavov a iniciovaniu prešetrenia vyhrážok voči pracovníkom a pracovníčkam ŠÚKL a Biomedicínskeho centra SAV. Ide o zamestnancov štátnych inštitúcii, ktorí si robia svoju prácu, a v dôsledku verejných vyjadrení politikov dostávajú nebezpečné vyhrážky adresované im a ich rodinám.

Rozumieme, že v ťažkej situácii pandémie je potrebné hľadať všetky dostupné alternatívy, a preto rozumieme aj úmyslu využiť vakcínu Sputnik V. Bezpečnosť vakcín, ktorú garantujú inštitúcie ako ŠUKL a EMA, je pre nás, občanov a občianky, na prvom mieste, a považujeme za správne a nevyhnutné testovať všetky vakcíny, vrátane Sputniku V. Po tlačovej konferencii bývalého premiéra a súčasného ministra financií, Igora Matoviča, bola nielen znevážená autorita ŠÚKL, ale boli označení a obvinení aj konkrétni ľudia, ktorí profesionálne vykonávajú svoju prácu, a tým sa stali terčom útokov a nebezpečných vyhrážok.

Spôsob komunikácie ministra financií, Igora Matoviča, považujeme za neakceptovateľný, pretože zavádza verejnosť a vytvára z vedeckej obce a slovenských inštitúcií vinníkov, či dokonca nepriateľov. Stojíme za odbornými inštitúciami, ktorých poslaním je chrániť zdravie občanov a občianok Slovenskej republiky a sme proti politickému zneužívaniu a neadekvátnemu spochybňovaniu ich expertných rozhodnutí.

Vyzývame Vás k verejnému odsúdeniu nenávistných prejavov a dohľadu nad prešetrením vyhrážok, ktoré boli doručené pracovníkom a pracovníčkam ŠÚKL a Biomedicínskeho centra SAV po tlačovej besede p. Matoviča.

Zároveň Vás žiadame, aby ste uviedli okolnosti a zmluvné záväzky, za ktorých došlo k nákupu a testovaniu vakcíny Sputnik V, a zabránili tak ďalším útokom na pracovníkov a pracovníčky ŠÚKL, ako aj pracovníkov a pracovníčky Biomedicínskeho centra SAV.

Politici ovplyvňujú verejnú mienku, je ich povinnosťou zvyšovať dôveru v štátne inštitúcie a rozhodnutia odborníkov. V čase krízy a celosvetovej pandémie Covid-19 o to viac. Vyzývame Vás, ako predsedu vlády SR, aby ste sa verejne zastali a podporili štátne inštitúcie a expertné stanoviská odborníkov, ktorí v týchto inštitúciách pracujú.

Dôvera občanov v štátne inštitúcie a prácu expertov je krehká, vyhrážky pracovníkom a pracovníčkam ŠÚKL a Biomedicínskeho centra SAV sú priamym dôsledkom toho, ako verejní činitelia dlhodobo s verejnosťou komunikujú. Je neprípustné, aby sme tolerovali takýto spôsob komunikácie, ktorý šíri napätie a rozdeľuje spoločnosť.

Nezatvárame oči pred tým, čo sa v našej spoločnosti deje ako dopad neuvážlivých vyjadrení politikov a verejných činiteľov. Vyjadrujeme podporu a rešpekt všetkým odborníkom a odborníčkam slovenských inštitúcií.

PODPÍSANÍ ZÁSTUPCOVIA A ZÁSTUPKYNE OBČIANSKEJ SPOLOČNOSTI

Ján Gálik
Zuzana Suchová
Martina Strmeňová
Shoshana Chovan
Katarína Nagy Pázmány
Zuzana Wienk
Elena Gallová Kriglerová
Ingrid Krajčovičová
Sandra Polovková
Csilla Droppová
Alexandra Bitušíková
Ivana Kohutková
Patrik Kimijan
Veronika Pavlikova Klindova
Beata Hirt
Lukáš Zorád
Barbara Janišová Feglová
Maroš Chmelík
Dagmar Sedileková
Zuzana Petková
Barbora Forgáčová
Samuel Bravčok
Zuzana Szabóová
Patrícia Maliková
Ondrej Druga
Iniciatíva Za slušné Slovensko

Výzvu je možné podpísať tu: https://www.mojapeticia.sk/campaign/vyzva-predsedovi-vlady-sr,-eduardovi-hegerovi,-a-vlade-sr-k-situacii-okolo-sukl/