Print this page

Na firmu Facebook sa chystá hromadná žaloba kvôli úniku dát Ilustr. reprototo Facebook

Írska organizácia Digital Rights Ireland (DRI) pripravuje žalobu na americkú internetovú spoločnosť Facebook kvôli rozsiahlemu úniku osobných údajov používateľov. Vyzýva dotknutých používateľov z Európskej únie, aby sa k tejto žalobe pripojili. Informujú o tom server BBC a denník The Irish Times. Podľa DRI by jednotliví užívatelia, ktorí sa k žalobe pripoja, mohli v prípade úspechu získať odškodné v rozsahu od 300 do 12.000 eur.

DRI tvrdí, že Facebook zlyhal pri ochrane dát a neinformoval o úniku dotknutých užívateľov. Únik bol zistený už v roku 2019, nedávno sa však uniknuté údaje stali dostupnými na internete, píše BBC. Portál Business Insider začiatkom mesiaca informoval, že na internete sa objavili súkromné ​​dáta 533 miliónov užívateľov zo 106 krajín, a to napríklad mená, telefónne čísla, e-mailové adresy či dátumy narodenia. Firmu Facebook už kvôli tejto kauze začala vyšetrovať írska Komisie pre ochranu dát (DPC).

Šéf DRI Antoine Ó Lachtnain označil rozsah tohto úniku za šokujúci. Varoval, že terčom podobných žalôb by sa v budúcnosti mohli stať aj ďalšie veľké internetové podniky. "Bude to prvá hromadná žaloba svojho druhu, ale sme si istí, že nebude posledná," uviedol. "Existujú tu zákony na ochranu spotrebiteľov a ich osobných údajov a nastal čas, aby títo technologickí obri pochopili, že ochranu osobných údajov je potrebné brať vážne," dodal.

Facebook minulý týždeň uviedol, že páchatelia dáta získali pred septembrom 2019 využitím bezpečnostnej slabiny v nástroji pre synchronizáciu kontaktov.

"Ak by bola žaloba úspešná, mohlo by to vytvoriť precedens a otvoriť dvere ďalším hromadným žalobám," uviedol expert na digitálne súkromie z organizácie ProPrivacy. "Povinnosť odškodniť jednotlivých užívateľov by sa potom pre veľké technologické podniky mohla stať dôrazným stimulom k tvrdšej práci na ochrane súkromia," dodal.

Írska Komisia pre ochranu dát tento týždeň uviedla, že v súvislosti s únikom údajov skúma, či firma Facebook neporušila pravidlá Európskej únie na ochranu súkromia, ktoré sú známe pod skratkou GDPR (General Data Protection Regulation). Komisia je v EÚ hlavným regulátorom firmy Facebook, pretože európske ústredie podniku sa nachádza v Írsku.