Print this page

Európska futbalová únia (UEFA) a Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa pripoja k anglickým futbalovým a iným športovým federáciám, ktoré vyhlásili štvordňový bojkot sociálnych sietí. Od piatkového popoludnia do pondelňajšej polnoci nebudú tieto organizácie na twitteri, facebooku, instagrame a ďalších platformách zverejňovať žiadne príspevky, aby upozornili na on-line diskrimináciu a urážanie.

"Už máme dosť tých zbabelcov, ktorí sa schovávajú za svoju anonymitu, aby mohli chrliť svoje odporné ideológie," uviedol prezident UEFA Aleksander Ceferino. "Dochádza k napádaniu na ihrisku i na sociálnych médiách. To je neprijateľné a musí to byť zastavené, s pomocou legislatívy i mediálnych gigantov," dodal.

K bojkotu sociálnych sieťach kvôli množiacim sa rasistickým aj iným urážkam hráčov siahli v minulých týždňoch niektoré futbalové kluby. Terajšia akcia má záštitu Premier League aj anglickej Futbalovej asociácie.

Pripojili sa k nej napríklad zástupcovia anglického ragby, britskej cyklistiky, kriketu, tenisu a šípok či televízne spoločnosti BT Šport a Sky Sports.