Print this page

Facebook vytvoril osobitný tím dozerajúci na obsah o spore Izraela a Gazy Foto: Twitter Israel Defense Forces

Americká technologická spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že minulý týždeň spustila prevádzku "osobitného operačného centra", ktorého úlohou je moderovať na jej sociálnych sieťach obsah týkajúci sa súčasného konfliktu medzi Izraelom a palestínskym Hamasom. Reaguje tým na zvýšené šírenie prejavov nenávisti a výziev k násilnostiam, ktoré sa v súvislosti s konfliktom na Blízkom východe v posledných dňoch objavujú na internete.

"Toto operačné centrum nám umožňuje zblízka monitorovať situáciu tak, aby sme mohli rýchlejšie odstraňovať obsah, ktorý porušuje naše zásady komunity, a zároveň aby ​​sme sa rýchlejšie vysporiadali s prípadnými pochybeniami pri ich presadzovaní," povedala podľa agentúry Reuters reportérom viceprezidentka Facebooku Minka Bickertová. "Robili sme to tak aj v minulosti, keď panuje bezpečnostná hrozba a vieme, že sa prostredie rýchlo mení," dodala s tým, že podobný postup spoločnosť prijala napríklad pri kalifornských požiaroch alebo pri voľbách v Brazílii.

Spoločnosť do centra najala ľudí čo ovládajú arabčinu a hebrejčinu, tí prechádzajú príspevky alebo naopak znovu sprístupňujú tie, ktoré podľa nich automatické algoritmy odstránili neprávom. Nový orgán bude podľa Facebooku fungovať tak dlho, ako to bude potrebné.

Sociálne siete sa v posledných dňoch stali súčasťou stretu medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy. Videoplatforma YouTube napríklad tento týždeň odstránila reklamu zaplatenú izraelskou vládou, ktorá podľa nej porušila zásady ohľadom zobrazovania násilností. Denník The New York Times v stredu upozornil, že židovskí extrémisti vytvorili stovky skupín na komunikačnej platforme WhatsApp, ktoré patria Facebooku, v ktorých dohovárali útoky na Palestínčanov. Na sociálnych sieťach sa tiež šíri mnoho falošných správ a starších manipulatívnych videí, ktorými sa obe strany sporu navzájom očierňujú a vyvolávajú ďalšie spory.

Sociálne médiá zároveň čelila obvineniam z cenzúry. Server Buzzfeed News minulý týždeň napísal, že sieť Instagram, ktorá tiež patrí Facebooku, omylom zmazala obsah týkajúci sa mešity Al-Aksá na jeruzalemskej Chrámovej hore. Tam pred vypuknutím vzájomného ostreľovania Izraela a Hamasu dochádzalo k stretom izraelskej polície s Palestínčanmi. Nadácia Thomson Reuters tiež uviedla, že na instagrame a facebooku zmizli niektoré príspevky týkajúce sa možného vysťahovania palestínskych rodín z východojeruzalémskej štvrti Šajch Džarráh, ktorá je jednou z príčin súčasného sporu. Správcovia sietí však zmazanie príspevkov pripísali technickým problémom.

Viceprezident Facebooku Nick Clegg a ďalší vysokí predstavitelia firmy podľa hovorcu Facebooku v utorok hovorili s palestínskym premiérom Muhammadom Ištajjom. Už skôr sa pritom spojili rovnako s izraelským ministrom obrany Bennym Gantzom.

Facebook už pred časom zo svojich platforiem vykázal Hamas a maže aj príspevky, ktoré propagujú či oslavujú jeho činnosť. Izrael, Spojené štáty i Európska únia toto palestínske hnutie považujú za teroristickú skupinu.