Print this page

Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos odovzdá žezlo nástupcovi Reprofoto youtubr Amazon News

Novým šéfom americkej internetovej spoločnosti Amazon sa dnes stane Andy Jassy. Päťdesiattriročný manažér je iba druhým šéfom podniku, vo vedení strieda zakladateľa spoločnosti Jeffa Bezosa. Ten sa rozhodol funkciu opustiť a zostať len výkonným predsedom správnej rady. Výmena na najvyššom poste prichádza v deň, kedy firma oslavuje 27 rokov od svojho založenia.

Päťdesiatsedemročný Bezos založil Amazon v roku 1994 a postupom času z neho vytvoril najväčší internetový obchod na svete. Trhová hodnota firmy sa postupne vyšplhala na 1,7 bilióna USD. Bezos je podľa posledného rebríčka časopisu Forbes najbohatším človekom na svete s majetkom 177 miliárd USD. Bezos sa chce aj naďalej podieľať na nových projektoch Amazonu, chce sa však viac venovať aj svojim ďalším firmám.

Jassy vyštudoval Harvard a do Amazonu nastúpil v roku 1997 ako marketingový manažér. Posledných 15 rokov viedol cloudovú divíziu Amazonu AWS, o ktorej vznik sa zaslúžil a z ktorej urobil podnikanie s ročným obratom 40 miliárd USD. Na celkovom prevádzkovom zisku skupiny sa AWS podieľa asi 60 percentami.

Na Jassym teraz bude, aby pokračoval v nových aktivitách Amazonu, vrátane snahy o vysokú automatizáciu skladov. Bude ale tiež musieť vyriešiť, ako bude Amazon reagovať na vyšetrovanie, ktoré s firmou začali regulačné orgány po celom svete. Tie skúmajú, či veľké americké technologické firmy nemajú až príliš veľký vplyv. Bude mať aj za úlohu dotiahnuť nedávny Bezosov sľub, že sa firma bude lepšie starať o svojich zamestnancov. Bezos dal tento sľub po roku nepokojov v skladoch, ale aj v centrále v Seattli.

Agentúra Bloomberg upozornila, že zatiaľ nie je jasné, čo by Jassy v kresle generálneho riaditeľa mohol robiť inak. Okrem toho, že súhlasí s rozhodnutím Amazonu podporovať vynálezy a veľké stávky, sa o svojich prioritách zatiaľ verejne nevyjadril. Rozhovory s jeho súčasnými i bývalými kolegami, partnermi a konkurentmi naznačujú, že pri hľadaní nových príležitostí bude rovnako tvrdohlavý ako Bezos.

Schopnosti Jassyho neunikli ani konkurencii. Podľa serveru Business Insider v minulosti uvažoval generálny riaditeľ Microsoftu Steve Ballmer o Jassym ako o svojom nástupcovi, než si nakoniec vybral Satyu Nadellu. Špekulovalo sa o ňom aj ako o nástupcovi Travisa Kalanicka vo vedení alternatívnej taxislužby Uber.

Jassy je od roku 1997 ženatý, s manželkou Elan majú dve deti. Často sa otvorene vyjadruje k otázkam sociálnej spravodlivosti, odsúdil napríklad policajné vraždy Afroameričanov a nedávno sa stal sponzorom siete černošských zamestnancov Amazonu. Na twitteri sa tiež verejne vyjadroval k imigrácii, diskriminácii ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou a dostupným bývaním. Väčšinou sa ale vyhýba komentárom k politike.