Print this page

Bieloruské úrady zablokovali ďalší spravodajský web, ktorý informoval o protestoch

Bieloruské úrady dnes oznámili, že zablokovali webové stránky spravodajského portálu Naša Niva. Ide o jedno z hlavných a najstarších médií v krajine, ktoré informovalo o demonštráciách proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a ktoré je dôležitým zdrojom informácií pre priaznivcov opozície. Bezpečnostné zložky zároveň zadržali niekoľko novinárov tohto i ďalších médií v krajine, napísala agentúra AP. Dianie označila za zatiaľ posledný v rade zákrokov voči bieloruskej opozícii a nezávislým médiám v postsovietskej krajine.

Ministerstvo informácií uviedlo, že internetové stránky zablokovalo na žiadosť generálnej prokuratúry, ktorá spravodajský portál viní zo šírenia nelegálnych informácií "v mene organizácií, ktoré nie sú registrované v Bielorusku". Konkrétnejší úrad nebol.

Bieloruská asociácia novinárov zároveň informovala, že bezpečnostné zložky prehľadali redakčné miestnosti a odviezli na výsluch šéfredaktora a niekoľko členov redakcie. Bieloruský vyšetrovací výbor neskôr oznámil, že sa šéfredaktorovi urobilo nevoľno a policajti mu zavolali sanitku, neskôr ale výsluch pokračoval. Agenti tajnej služby KGB dnes prehľadali tiež redakcie dvoch regionálnych médií a zadržali niekoľko novinárov, ktorí pracujú pre iné nezávislé médiá v Bielorusku, uviedla agentúra AP.

Zástupca šéfredaktora novín Naša Niva Arcjom Harbacevič dnešné dianie prirovnal k zásahu proti ďalšiemu významnému nezávislému bieloruskému spravodajskému serveru Tut.by, ktorý úrady zablokovali v máji, pričom aj vtedy zadržali novinára. "Je to zákrok proti redakcii v duchu najhoršej sovietskej tradície," reagoval Harbacevič.

Noviny Naša Niva boli založené v roku 1906 a podľa agentúry AP ich webové stránky sledovalo vyše 100.000 ľudí. Oba portály - Naša Niva a Tut.by - rozsiahlo informovali o obrovských protestoch, ktoré v Bielorusku vypukli po minuloročných prezidentských voľbách, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil opäť Lukašenko, ktorý východoeurópskej krajine vládne tvrdou rukou od roku 1994. Opozícia a tiež niektoré krajiny vrátane Európskej únie považujú oznámený výsledok za zmanipulovaný.

Polícia proti demonštráciám tvrdo zasiahla a desaťtisíce ľudí zatkla. Ochrancovia ľudských práv hovoria o hromadnom zatýkaní, zastrašovaní a mučení protestujúcich. Vodcovia opozície skončili buď vo väzení, alebo z krajiny utiekli do exilu. Naša Niva počas protestov zverejňovala videá, ktoré ukazovali policajnú brutalitu pri zatýkaní demonštrantov, poznamenala agentúra Reuters.

Európska únia na Lukašenka a jeho spolupracovníkov uvalila v reakcii sankcie. Nedávno sa dohodla na rozšírení sankcií proti bieloruskému režimu - urobila tak potom, čo bieloruské úrady v máji donútili pristáť v Minsku lietadlo na trase z Atén do Vilniusu a zatkli opozičného novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľku, ktorí boli na palube.

Lukašenko, ktorého podporuje Moskva, obvinenia z falšovania volieb odmieta a nemieni odstúpiť. Západ dnes podľa AP obvinil z toho, že sa Bielorusko snaží "pripraviť o suverenitu a presadiť vonkajšiu vládu".