Print this page

Bieloruský súd zakázal ďalšie nezávislé médium Foto: Tub.by

Bieloruský súd na žiadosť ministerstva vnútra kvôli údajne extrémistickému obsahu zakázal informačnú produkciu serverov Tut.by a Zerkalo.io a ich účtov na sociálnych sieťach. "Máme právo toto rozhodnutie súdne napadnúť. A samozrejme, že to urobíme," uviedol portál Zerkalo, ktorý pôsobí zo zahraničia ako nástupca už skôr zablokovaného servera Tut.by.

Šírenie správ Tut.by a Zerkalo ako "extrémistických materiálov" sa bude v Bielorusku pokladať za správny priestupok. Portál však mieni pôsobiť ako doteraz.

"Sme presvedčení, že neporušujeme zákon a že výhrady ministerstva sú neopodstatnené. Novinári Zerkalo.io dodržiavajú zásady žurnalistiky a bieloruskej zákony," napísal portál. Upozornil svojich čitateľov, že pokuta či väzenie hrozí len za uschovávanie, šírenie či výrobu extrémistických materiálov, ale čítaním či prehliadaním príspevkov na serveri nijako zákon neporušujú.

Materiály by mali byť naďalej dostupné na webe aj na sociálnych sieťach a server pracuje na tom, aby sa mohol o obsah bezpečne podeliť. Zákon nepočíta ani s postihom pre autorov článkov. Redakcia serveru sa nachádza mimo Bieloruska, a tak sa úrady nemôžu dostať k informáciám redakcie a jej zdrojom. Redakcia zaručuje anonymitu čitateľom, ktorí sa s ňou o informácie podelia.

Server Tut.by sa stal známym ďaleko za hranicami krajiny v priebehu minuloročných masových protestov proti autoritárskemu vládcovi krajiny Alexandrovi Lukašenkovi. Napriek mnohým zatýkaniam zástupcov médií naďalej informoval o akciách úradov proti opozícii. Tieto informácie sa tiež dostávali do zahraničia. Web už na jar úrady zablokovali, pripomenula agentúra DPA, ktorá dnešné rozhodnutie súdu označila za ďalší úder proti nezávislým médiám v Bielorusku.