Print this page

Koľko jazykov viete, toľkokrát ste človekom? S týmito appkami sa nestratíte! Ilustr. foto: 4ka

Poznáte známe motto “Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom”? Jazyky sa hodia počas dovoleniek, pre sledovanie filmov s pôvodným znením, v škole, aj v práci. Pokiaľ vám hodiny angličtiny, nemčiny, francúzštiny či iných jazykov v škole nestačia, alebo ste ich už poriadne dávno nemali, nie je nič jednoduchšie, ako trénovať svojpomocne, vďaka apkám pre Android či iOS. Ktoré sa určite oplatí používať?

Duolingo (Android, iOS)

Je až neuveriteľné, že takto dobrá a komplexná aplikácia môže byť úplne zadarmo, bez akýchkoľvek skrytých poplatkov. 

Najpopulárnejšie jazyky ako angličtinu, nemčinu, francúzštinu, švédštinu, ale aj arabštinu či čínštinu vás zelená sovička naučí zábavnou formou. 

Slovíčka budete dopĺňať jednoduchým klikaním na celé slová, alebo ich vpisovať na základe výslovnosti započutej z reproduktorov či slúchadiel mobilu. Slovenčina medzi jazykmi, na rozdiel od češtiny, chýba, ale učenlivému jazykovému nadšencovi to nemusí prekážať.

Ak si nastavíte napríklad kombo angličtiny s nemčinou, budete sa vlastne zdokonaľovať v oboch cudzích jazykoch naraz.

Babbel (Android, iOS)

Je fajn, ak je učenie sa sranda, škola hrou a žiadny stres. Ak ale výsledky naozaj potrebujete čo najrýchlejšie a so všetkou vážnosťou, skúste Babbel.

Autori tvrdia, ža 92 % používateľov sa vo svojej kariére polygóta zlepšilo už za 2 mesiace. 

Aplikácia ponúka 14 rôznych rečí na učenie, no angličtinu medzi nimi nenájdete. Tá sa totiž berie ako základný jazyk, z ktorého vás autori naučia tie ostatné. Nebojte sa však, štart zvládnete aj s jednoduchou komunikačnou znalosťou zo základnej alebo strednej školy. 

Appka vás umne nasmeruje pomocou konverzácií zo skutočného života a ešte aj sa pripomenie, keď na ňu ráno, alebo po príchode z práce zabudnete. Z hodín sa totiž nikto ulievať nebude!

Memrise (Android, iOS)

Nechcete sa uspokojiť s tým, že sa “dohovoríte” a nechcete sa na cestách dorozumievať len generickou euroangličtinou? 

Potom je pre vás aplikácia Memrise. Dáva si záležať na tom, aby vás naučila slovíčka, ale aj správnu výslovnosť a perfektný prízvuk. 

Zaručiť to majú videá s native speakermi, ktoré sú dostupné v 23 rôznych jazykoch.

Drops (Android, iOS)

Ak sa chcete jazyky učiť malými krôčikmi, vždy keď máte čas alebo náladu, skúste Drops. Aj malé kvapky totiž po čase dokážu vytvoriť poriadne more slovnej zásoby.

Vyše 41 jazykov sa môžete učiť úplne zadarmo. Appka vás naučí skôr slovíčka, ako celú gramatiku, ale o to je zábavnejšia a hravejšia. Presne to je kľúčom k tomu, aby vás učenie bavilo aj po pár mesiacoch.

Najviac sa oplatí so slúchadlami alebo zapnutým reproduktorom, online lektor vás totiž hneď naučí aj správnu výslovnosť. 

Lingopie (Android, iOS

Určite poznáte ľudí, ktorí vravia, že po anglicky sa naučili najmä z filmov a seriálov. No, môžete si to skúsiť sami. 

Aplikácia Lingopie je presne na to a v priamom porovnaní sa chváli, že je ešte efektívnejšia, než Duolingo. Musí vám však vyhovovať obsah, ktorému dominujú južanské seriály a španielske telenovely. 

Možno ale okamžite dostanete chuť do tejto krajiny ísť na dovolenku, aby ste si nové vedomosti otestovali na vlastnej koži. 

YouTube a YouTuberi

Áno, angličtinu sa naučíte aj sledovaním svojich obľúbených YouTuberov, teda, pokiaľ kliknete na tých zahraničných a zapnete si titulky.

Vlastne, ani nie. Je množstvo Čecho-Slovákov, ktorí tvoria obsah v angličtine! Možno poznáte obľúbeného PPPítera, kanál Honest Guide o Česku a Prahe alebo (ne)tradičného učiteľa Bronislava Sobotku.

S dátami od 4ky sa nemusíte báť sťahovať a používať žiadne appky, ani sledovať hodiny YouTube videí a seriálov každý mesiac. 

Nový paušál SLOBODA 100 + DÁTA NAVYŠE len za 10 eur na 30 dní má pripravených 11 GB dát využiteľných v celej SR, z ktorých 3,78 GB môžete použiť aj kdekoľvek v EÚ.

Pre naozaj náročných je tu neobmedzený nový paušál SLOBODA ∞ + DÁTA NAVYŠE, ktorý vás pri automatických úhradách priamo z platobnej karty vyjde len 20 eur na 30 dní.