Print this page

Microsoft sprístupní novú verziu operačného systému Windows už onedlho, prinesie viaceré zmeny Ilustr. foto: Microsoft

Americká softvérová spoločnosť Microsoft sprístupní užívateľom novú verziu svojho operačného systému Windows začiatkom októbra. Firma oznámila, že od 5. októbra budú môcť na nový systém Windows 11 bezplatne prejsť používatelia osobných počítačov s nainštalovaným systémom Windows 10.

Do predaja sa tiež dostanú nové osobné počítače s predinštalovaným systémom Windows 11.

Microsoft oficiálne predstavil operačný systém Windows 11 v júni. Najnovšia verzia Windows prináša viacero zmien, a to okrem iného v dizajne a ovládacích prvkoch. Tlačidlo Štart a ikony aplikácií sú vo Windows 11 novo umiestnené v strednej časti spodného panela, nová verzia tiež začala používať zaoblené rohy.

Windows sú najrozšírenejším operačným systémom pre osobné počítače na svete. Terajšiu verziu Windows 10 uviedla firma na trh v roku 2015. Vývojár Microsoftu Jerry Nixon vtedy tvrdil, že pôjde o poslednú verziu tohto operačného systému.

Prvé Windows uviedol Microsoft na trh v roku 1985, za prvú komerčne úspešnú verziu sú ale považované až Windows 3.0 z roku 1990. V súčasnosti je niektorá z verzií Windows podľa odhadov nainštalovaná zhruba na 90 percentách všetkých osobných počítačov.