Print this page

Influenceri v Nemecku musia platené príspevky označiť ako reklamu Reprofoto Entrepreneur Academy

Influenceri, ktorí v Nemecku za propagáciu tovar na sociálnych sieťach dostávajú od výrobcov zaplatené, musia svoje príspevky zreteľne označovať ako reklamu. Rozhodol o tom dnes nemecký najvyšší súd. Ten posudzoval prípady troch influencerov zo sociálnej siete Instagram.

 Označovanie platených príspevkov ako reklama, vyžadujú v mnohých krajinách etické reklamné normy. V tomto prípade to naviac nariadil súd.

Na Slovensku veľká časť známych influencerov označovanie platených príspevkov považuje za samozrejmosť, no mnohí stále platenú reklamu neoznačujú - je to skrytá reklama, ktorá je zakázaná.

Napríklad známa skrytou reklamou na svojom instagrame je tenistka Dominika Cibulková. Neoznačená reklama vrhá zlé svetlo nielen na týchto influencerov, ale aj na firmy, s ktorými takto spolupracujú.

Odporúčame aj: Dominika Cibulková - bez etiky v očkovaní, bez etiky v reklame

Influenceri, ktorí majú tisícky sledujúcich, môžu od výrobcov za propagáciu získať nemalé čiastky, poznamenala agentúra Reuters.

Súd uviedol, že jedna influencerka z fitness centra mala jasne oznámiť, že ide o reklamu, keď dostala zaplatené za propagáciu určitej značky. Túto povinnosť však podľa súdu nemala televízna moderátorka a influencerka Cathy Hummelsová, ktorej príspevok s odkazom na produkt odkázal jej stúpencov na stránky výrobcu. Ale za propagáciu nedostala zaplatené.

Napríklad vo Veľkej Británii sa Instagram vlani dohodol s tamojším antimonopolným úradom, že bude na svojej platforme účinnejšie odhaľovať skrytú reklamu influencerov.