Print this page

EÚ chystá zavedenie jednotnej nabíjačky pre telefóny či tablety Foto: Omediach.com

Na dobitie akéhokoľvek mobilného telefónu či tabletu predávaného v Európskej únii by mala v budúcnosti stačiť jediná nabíjačka. Európska komisia dnes predstavila návrh pravidiel, na základe ktorých sa budú všetci výrobcovia musieť prispôsobiť štandardu USB-C. Podľa únijnej exekutívy má zjednotenie koncovky nabíjacieho kábla uľahčiť život zákazníkom a znížiť objem elektronického odpadu.

Návrh počíta tiež s tým, že výrobcovia nebudú ku každému prístroju pribaľovať nabíjačku, ako tomu je doposiaľ. Plán podporovaný väčšinou europoslancov už skôr kritizovala firma Apple, ktorej sa zrejme dotkne viac ako konkurencii.

"S ďalšími a ďalšími zariadeniami sú predávané ďalšie a ďalšie nabíjačky, ktoré sa nedajú použiť na iné prístroje alebo nie sú nutné," zdôvodnil dnes iniciatívu Bruselu komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Nové pravidlá sa majú týkať nielen telefónov či tabletov, ale aj elektronických čítačiek, fotoaparátov, reproduktorov alebo bezdrôtových slúchadiel.

Komisia pracuje na zbližovaní štandardov nabíjačiek už niekoľko rokov a doteraz sa jej podarilo rokovaniami s výrobcami zmenšiť niekoľko desiatok skôr používaných koncoviek na tri.

Ak dnešný návrh podporí Európsky parlament aj členské štáty, skončí do niekoľkých rokov predaj iných typov ako je USB-C. Výrobcovia tiež budú predávať nabíjačky oddelene od prístrojov.

Europoslanci už k prijatiu podobných pravidiel vyzvali v minuloročnej rezolúcii a dá sa očakávať ich súhlas. Proti naopak vystupuje najmä firma Apple, ktorá dlhodobo používa vlastný systém konektorov. Podľa nej návrh obmedzuje spotrebiteľom možnosť voľby a brzdí inovácie.