Print this page

Posledná rozlúčka so Žbirkom bude vysielaná na facebooku Ilustr. foto: Facebook Miro Žbirka

Posledná rozlúčka s hudobníkom Miroslavom Žbirkom bude v strašníckom krematóriu v Prahe v piatok 19. novembra od 14.00 h. ČTK to dnes oznámila za organizátorov Simona Andělová. Známy spevák a skladateľ zomrel vo veku 69 rokov 10. novembra. Z dôvodu platných nariadení bude vstup na rozlúčku umožnený iba pozvaným osobám.

Verejnosť sa bude môcť s Mekym rozlúčiť v priestore pred obradnou sieňou, kde bude kondolenčná kniha. Prenos z obradu bude zaistený prostredníctvom obrazoviek a priameho prenosu na oficiálnom facebookovom profile Mira Žbirku.

Legendárny spevák, skladateľ a gitarista Miroslav Žbirka počas svojho viac ako štyridsaťročného pôsobenia na hudobnej scéne sa preslávil ako sólový interpret piesní, mnohé si aj sám zložil.

Vydal vyše tri desiatky platní na Slovensku, v ČR a v Nemecku, koncertoval takmer po celom svete a so slovenskou speváčkou Marikou Gombitovou si zahral v muzikáli Neberte nám princeznú. S Gombitovou ho spájalo aj celoživotné priateľstvo, bol jej oporou po jej ťažkom úraze, ktorý ju doživotne upútal na invalidný vozík.

Žbirka pochádzal zo slovensko-britskej rodiny, jeho celoživotnou láskou bola slávna britská skupina Beatles. Bez ich vplyvu by sa možno spievaniu a hraniu na gitaru nikdy nevenoval, ako pripomínal v rozhovoroch. S legendárnym bývalým spevákom kapely Paulom McCartneym sa Žbirka osobne zišiel pred McCartneyho pražským koncertom v roku 2004, kedy mu bývalý člen Beatles zahral v šatni svoju novú pieseň Follow Me a Meky potom túto skladbu zaradil na svoju dosku Live.

Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave. Už koncom 60. rokov stál pri zrode bratislavskej rockovej skupiny Modus. Svoj prvý hit Zažni nahral v roku 1977 a o štyri roky neskôr založil s Lacom Lučeničom skupinu Limit a vydal sa na vlastnú dráhu. Jeho debutový sólový album sa volal Doktor Sen.

Napriek tomu, že na vrchole popularity stál Žbirka najmä v 80. rokoch, úspechy žal aj v poslednom desaťročí. Pred dvoma rokmi s mnohými hosťami oslávil 40 rokov na hudobnej scéne veľkolepým koncertom v zaplnenej pražskej O2 aréne. Žbirku vtedy doprevádzala skupina zložená z uznávaných britských hudobníkov.