Print this page

Prečo využiť video reklamu pre propagáciu vašej spoločnosti? Foto: NMH

Už niekoľko rokov médiá na celom svete upozorňujú na neustále rastúci prínos video reklamy pre marketingovú komunikáciu. Video je zábavné, diváka vtiahne do deja viac ako písaný text, ľahko sa šíri a dokáže lepšie priblížiť komunikovanú tému pomocou natočených záberov. Taktiež je to vhodný formát aj pre nastupujúcu generáciu, ktorú môžeme vo všeobecnosti charakterizovať ako „divácku“ skôr ako „ čitateľskú“.

 Ako čo najvhodnejšie tento formát zapojiť do vašej marketingovej komunikácie?

NATÍVNA VIDEO KAMPAŇ

Natívna reklama každoročne zaznamenáva skvelé výsledky, keďže je postavená na tom, aby reklamné posolstvo komunikovala s čo najväčším obsahovým prínosom pre čitateľa.

Chcete predstaviť jedinečné účinky vášho anti-agingového kozmetického produktu? Povedzte ľuďom o základných problémoch pleti po tridsiatke a ukážte im riešenia, ako sa o pleť starať aby sa starnutiu predišlo. Do odporúčaní nenásilne zakomponujte aj svoj produkt a skvelý natívny obsah je na svete.


Toto je len jeden z mnohých príkladov, ako s natívom pri komunikácií značky pracovať.

A čo takto skombinovať dva komunikačné trendy – video reklamu a natívny obsah do jedného?

VIDEO KAMPAŇ NA MIERU – 3V1 NEWS AND MEDIA HOLDINGU

Potenciál  natívnej video reklamy začal najväčší mediálny dom na Slovensku – News and Media Holding, využívať už od roku 2018. Podmienky mal na to ideálne – široké portfólio titulov, ktoré okrem printovej verzie fungujú aj ako online weby, vlastnú video platformu – TV BOX, kde sa video formáty prehrávajú, zásah, ktorý dosahuje najväčšie počty prehraní video obsahu na Slovensku ( *dáta dostupné od mája 2020 na IAB monitore) a profesionálny video štáb.

Okrem spomenutého si ho však klienti obľúbili taktiež vďaka jednoduchosti prípravy – produkciu, kreatívu, obsadenie videí hercami či redakciou a kompletný mediálny priestor pre video zabezpečuje video tím mediálneho domu. Klient tak dodá len stručné zadanie a o všetko ostatné sa mu postará tím News and Media Holding. Kampaňou teda získavate kompletnú produkciu, natívne spracovanie s podpisom redakcie ako aj silný mediálny priestor.

AKÝ JE POSTUP PRÍPRAVY KAMPANE?

Foto: NMH

Tak teda po poriadku. Silu natívu a video reklamy chcete vyskúšať pri komunikácií svojej značky. Máte predstavu o tom, čo chcete povedať, ako teda budú vyzerať ďalšie kroky?

KROK 1: VYPRACOVANIE ZADANIA

News and Media Holding vám vypracuje návrh spracovania témy – ako prvé dohodnete, ktorá redakcia obsah spracuje. Medzi „vlajkové lode“ roka 2021 išlo o redakcie:

A) Dobré jedlo – propagácia gastro produktov vo videách o varení
B) Týždenník TREND – témy o ekonomike a podnikaní, reportáže a rozhovory spoločností, video vizitky spoločností
C) Pluska, Plus 7 dní – témy s cieľom maximalizácie zásahu mužského aj ženského portfólia
D) EVA Hriešne Dobrá / EMMA – komunikácia lifestyle tém a produktov s výrazným zameraním na ženské publikum

Samozrejme, okrem vyššie uvedených si viete vybrať aj ktorúkoľvek inú redakciu z portfólia News and Media Holding (zoznam: https://www.newsandmedia.sk/produkty/ )

 Podpis - logo redakcie sa nachádza v úvode aj závere videa a na samotnom spracovaní obsahu sa podieľa priamo redaktor daného titulu.

KROK 2: SPRACOVANIE

Možností spracovania obsahu videa je niekoľko, poradiť vám vedia priamo odborníci z News and Media a navrhnúť správny formát videa – rozhovor redaktora a respondenta, anketa v uliciach, reportážne video o spoločnosti so zapojením priamo predstaviteľov spoločnosti, videá o testovaní produktov, kde influencerov nahrádza priamo redakcia, graficky spracované videá a mnohé iné.

Redakcia vám pripraví návrh video scenáru, ktorý pred samotným natáčaním schvaľujete.

KROK 3: PRODUKCIA

Túto časť má celú v rukách mediálny dom. Klient sa môže na produkcií účasťou / účinkovaním vo videu podieľať, alebo celý obsah na mieru pripraví mediálny dom.

KROK 4: POSTPRODUKCIA

Po natočení videa klient dostane na schválenie jednotlivé verzie videa. V tejto fáze vie vystrihnúť časti, ktoré vo videu mať nechce, prípadne doplniť obsah o ilustračné zábery, logá, svoju grafiku , schváliť úvodnú znelku a podobne.
Video tím prináša aj bonus v podobe autorských práv k videu, ktoré vie klient ďalej používať na svoje komunikačné účely.

KROK 5: MEDIÁLNY PRIESTOR

Schválená verzia videa je pripravená na publikáciu. Aj o túto časť sa stará News and Media Holding. S tímom máte vopred dohodnutý minimálny počet prehratí za konkrétne obdobie ako aj vybrané weby, kde bude publikácia prebiehať.

Najčastejšou verziou kampane je video s garanciou 100 000+ prehratí, pričom sa obsah okrem webu redakcie, ktorá sa na tvorbe podieľala, publikuje aj naprieč portfóliom zvyšných relevantných webov v rámci portfólia News and Media Holding.

Napr. video kampaň redakcie EVA Hriešne dobrá sa publikuje aj na weboch Emma.sk, Casprezeny.sk, Zena.sk, Wanda.sk, Izdravie.sk, Magazin.sk, Pluska.sk, Plus7.sk, Sarm.sk a mnohých ďalších.

KROK 6: VYHODNOTENIE KAMPANE

Video tím okrem celkového finálneho počtu video prehratí veľmi pozorne sleduje a reportuje aj ďalšie štatistiky a to najmä počet unikátnych divákov a priemernú dopozeranosť videa.

Aj v týchto dvoch premenných má News and Media Holding svoje „slovenské prvenstvo“. Priemerná dopozeranosť komerčných kampaní je 60-72%, pričom unikátni diváci tvoria viac ako 70% celkového počtu prehratí videa ( dostupné štatistiky na IAB monitore ).

Viac k ukážkam video kampaní (Showreel News and Media Holding):

Case study News and Media Holding:

Video reklama - a predovšetkým tá natívna, má svoju silnú pozíciu v komunikácií pre posledné a najmä nasledujúce roky. Správne spracovanie a cielenie kampane dokáže vašej spoločnosti priniesť výborné výsledky, dostať vaše komunikačné posolstvo k čo najväčšiemu počtu cieľovej skupiny a v neposlednej rade vám video materiál ostáva pre komunikáciu aj na nasledovné mesiace či roky.

Zadanie si viete dať vypracovať nezáväzne a rozhodnúť sa, či je pre vás tento smer komunikácie to pravé, čo vaša značka potrebuje.

Viac informácií viete získať na : www.nativio.sk
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. .