Print this page

Apple údajne pred rokmi uzavrel tajnú dohodu kvôli podnikaniu v Číne

Šéf americkej technologickej spoločnosti Apple Tim Cook pred rokmi uzavrel tajnú dohodu, ktorá potlačila hrozby pre podnikanie firmy na čínskom trhu výmenou za pomoc pri rozvoji čínskeho technologického sektora. Informoval o tom dnes server The Information s odvolaním sa na rozhovory a interné dokumenty Applu. Dodal, že hodnota tejto dohody sa odhaduje na viac ako 275 miliárd dolárov.

Cook podľa serveru túto dohodu pripravil v roku 2016 pri osobných stretnutiach s čínskymi predstaviteľmi, ktorých cieľom bolo zastaviť vlnu opatrení čínskych regulátorov namierených proti Applu. Tá spolu s negatívnou publicitou viedla k poklesu predaja telefónov iPhone v Číne.

Apple v tom čase čelil zhoršujúcim sa vzťahom s čínskymi predstaviteľmi, ktorí sa domnievali, že podnik dostatočne neprispieva k rozvoju čínskej ekonomiky, píše The Information. Dohoda, ktorú Cook uzavrel, podľa serveru otvorila cestu k úspechu Applu na čínskom trhu.

Denník Daily Mail v súvislosti s informáciami servera The Information upozorňuje, že americké korporácie teraz v Spojených štátoch čelia kritike kvôli rozširovaniu aktivít v Číne, ktorá je obviňovaná z porušovania ľudských práv. Cook však minulý mesiac uviedol, že podľa jeho názoru je povinnosťou Applu predávať svoje produkty v čo najviac krajinách, vrátane Číny. "Svetový mier prostredníctvom svetového obchodu," vyhlásil.