Print this page

Trhová hodnota spoločnosti Apple sa blíži trom biliónom dolárov

Trhová hodnota americkej technologickej spoločnosti Apple sa blíži k trom biliónom dolárov. Vlani v auguste sa výrobca telefónov iPhone stal prvou americkou firmou, ktorej trhová hodnota presiahla dva bilióny dolárov. Cena akcií firmy sa teraz vyšplhala na takmer 175 dolárov za kus. Na dosiahnutie trhovej hodnoty troch biliónov dolárov musí vystúpiť na 182,85 dolára, uviedla agentúra Reuters.

Krátko pred 19:00 SEČ si akcie pripisovali zhruba 1,6 percenta na 174 dolárov. Trhová hodnota podniku tak predstavovala 2,857 bilióna dolárov. Od začiatku tohto roka sa cena akcií firmy zvýšila zhruba o 30 percent, v minulom roku si pripísala okolo 80 percent. Trhové hodnoty vo výške jedného bilióna dolárov Apple dosiahol v roku 2018.

V priebehu tohto roka Apple na krátku dobu o titul najhodnotnejšieho podniku sveta prišiel, keď ho predstihol americký softvérový gigant Microsoft. Tomu teraz na dosiahnutie trhovej hodnoty tri bilióny dolárov chýba zhruba pol bilióna USD.

Dnešnému rastu ceny akcií Applu nezabránila ani správa japonského denníka Nikkei, podľa ktorej bola výroba nových telefónov iPhone 13 v septembri a októbri v dôsledku výpadkov v dodávateľskom reťazci o 20 percent nižšia, než sa pôvodne plánovalo.