Print this page

Súd nariadil politikovi, aby zmazal tweety, v ktorých prirovnáva neočkovaných k Židom Reprofoto youtube Thierry Baudet

Súd dnes nariadil holandskému krajne pravicovému politikovi Thierrymu Baudetovi, aby odstránil štyri príspevky na twitteri, v ktorých porovnával opatrenia proti koronavírusu so zaobchádzaním so Židmi za nacistického režimu. Baudet má na zmazanie tweetov 48 hodín. Ak tak neurobí, musí zaplatiť 25.000 eur za každý deň, keď zostanú na internete, uviedla agentúra AP.

Dve židovské organizácie sa obrátili na súd v Amsterdame a požadovali odstránenie príspevkov, ktoré označili za "vážne urážlivé a zbytočne zraňujúce zavraždené obete, týých, ktorí prežili holokaust a príbuzných".

Medzi tweety bol aj jeden príspevok, v ktorom Baudet tvrdil, že "neočkovaní sú noví Židia a tí, ktorí odvracajú zrak od vylúčenia, sú noví nacisti". Politik tiež zverejnil fotografiu dieťaťa, ktorému nedovolili ísť za Mikulášom a vedľa neho je snímka chlapca zo židovského geta v Lodži, ktorý na sebe mal pred deportáciou Dávidovu hviezdu. Židovské organizácie kritizovali aj snímku koncentračného tábora Buchenwald, ktorý Baudet doplnil komentárom: "Ako je možné, že stále nevidíte, ako sa história opakuje?"

"Porovnanie, ktoré ste uviedli v sporných príspevkoch, presahujú rámec toho, čo možno ospravedlniť v záujme solídnej verejnej debaty," uviedol sudca, ktorý prípad prejednával. "Tým, že v správach bez akýchkoľvek vysvetlení porovnávate situáciu neočkovaných občanov s osudom Židov v 30. a 40. rokoch minulého storočia, sa dopúšťate porovnania, ako som už povedal, ktoré je vecne nesprávne. Nesprávne používate, inými slovami zneužívate, ľudské utrpenie Židov v holokauste a spomienky na ne," dodal sudca.

Politik označil rozsudok za "šialený a nepochopiteľný". "Sme naštvaní a bojovní. A samozrejme sa odvoláme," napísal na twitteri.

Baudet je predsedom holandskej pravicovo populistickej a euroskeptickej strany Fórum pre demokraciu (FvD), ktorá má v dolnej komore parlamentu päť kresiel.

Židovské skupiny, ktoré občianskoprávne konanie začali, rozsudok uvítali a vo svojom vyhlásení uviedli, že "významne prispel k vymedzeniu hraníc verejnej debaty".