Print this page

Google a Meta dostali v Rusku rekordnú pokutu Zdroj: Facebook Meta for Business

Súd v Rusku vymeral americkým technologickým firmám Google a Meta rekordnú pokutu v celkovej výške 9,1 miliardy rubľov (109 miliónov eur). Informovala o tom agentúra Interfax. Sankcie sú za to, že firmy neodstraňujú zo svojich sietí nezákonný obsah. Pokuty sú prvýkrát odvodené od výšky tržieb oboch firiem.

Google dostal pokutu 7,2 miliardy rubľov (86 miliónov eur), Meta (pôvodne Facebook) potom 1,9 miliardy rubľov (23 miliónov eur).

Ruské súdy už v minulosti niekoľkokrát potrestali firmy Google, Facebook a Twitter pokutami, ktoré ale boli výrazne nižšie, spravidla rádovo v jednotkách či desiatkach miliónov rubľov. Novo uložená pokuta je však najmä v prípade Googlu bezprecedentná a je prvýkrát odvodená od ročných tržieb. Tie vlani v Rusku podľa údajov podnikovej databázy SPARK dosiahli pri Googli 85,5 miliardy rubľov.

Za opakované porušenie zákona, na základe ktorého súd nad internetovými spoločnosťami vyniesol verdikt, totiž právnickým osobám hrozí pokuta od piatich do desiatich percent ročných tržieb. Zákon o pokutách odvodených od obratu existuje v Rusku až od konca minulého roka, upozornil informačný portál Meduza.

Ruské úrady sa pokúšajú zvýšiť kontrolu nad internetovým priestorom a pravidelne hrozia technologickým spoločnostiam pokutami v prípade, že neodstránia obsah, ktorý je z pohľadu ruských zákonov závadný. Tým sú napríklad materiály, ktoré sú vyhodnotené ako nabádanie mladistvých na účasť na nepovolených demonštráciách alebo zasahovanie do volieb. Patrí tam ale aj propagácia drog alebo návody, ako spáchať samovraždu.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor napríklad pred septembrovými voľbami do dolnej komory ruského parlamentu nútil americké firmy Apple a Google, aby zo svojich virtuálnych obchodov odstránili aplikácie väzneného kritika kremeľského režimu Alexeja Navalného. V septembri tiež Roskomnadzor oznámil, že zablokoval šesť služieb poskytujúcich internetové pripojenie cez virtuálnu privátnu sieť (VPN), ktorú Rusi používajú na prístup k narastajúcemu počtu blokovaných internetových stránok.