Ako sa chrániť pri online nakupovaní + tipy na dôveryhodné e-shopy

Ako sa chrániť pri online nakupovaní + tipy na dôveryhodné e-shopy Ilustr. foto: 4ka

Sme si teda istí, že zľavy na vás už pár dní vyskakujú naozaj všade. Naozaj môže ísť o skvelý spôsob, ako ušetriť. Treba však myslieť na pár pravidiel a drobností, aby ste nakúpili naozaj výhodne a nenaleteli iba na pekné slová pofidérnych obchodníkov. 

Aby bola zľava naozaj zľavou

-30 %, -50 % či dokonca ešte viac? V ponuke e-shopu to vyzerá naozaj dobre, veľmi často však cena, z ktorej obchodník zľavu vyrátal, nemá s realitou absolútne nič spoločné. 

Jednoducho, produkt za 100 eur by po 20 % zľave mal stáť iba 80 eur. Čo však v prípade, že cenu tesne pred Black Friday zvýšite napríklad na 125 eur? Správne, po 20 % zľave stojí pôvodnú stovku, svietia však pri ňom oveľa krajšie a lákavejšie výrazy!

Z tejto praktiky už boli usvedčené aj tie najznámejšie obchody. Našťastie, cenové porovnávače ako Heureka.sk alebo Pricemania.sk sledujú ceny produktov dlhodobo a to aj naprieč viacerými e-shopmi. 

Ľahko tak zistíte, či je zľava skutočná, alebo či “nezľavnený” produkt náhodou inde nestojí ešte menej. 

Zvážte vyškrtnutie najlacnejších obchodov

Mimochodom, cenové porovnávače. Tie úplne najnižšie ceny budú v menej známych obchodoch, nie vždy sa tam však oplatí nakupovať.

Nič proti drobným podnikateľom, napríklad v prípade smartfónov sa ale veľmi často môže stať, že nízku cenu dosiahli len kúpou telefónu mimo oficiálnej slovenskej distribúcie.

V takých prípadoch sa nedá vylúčiť, že zariadenie nebude mať slovenský návod, nebude dostávať aktualizácie v čase, kedy sú vypustené na náš trh, prípadne dokonca kúpite rozbalený a aktivovaný mobil, ktorý sa vydáva za úplne nový. 

Môže to však byť ešte horšie! Takéto zariadenie vám v prípade záruky nemusí vziať autorizovaný servis. Jasné, podľa zákona vám musí reklamáciu vybaviť aj priamo obchodník do 30 dní… stavili by ste si však na to, že obchod, o ktorom počujete prvýkrát, bude ešte o rok stále existovať?

Plaťte kartou, ideálne až pri vyzdvihnutí tovaru

Pokiaľ si zvolíte platbu až pri skutočnom preberaní tovaru na výdajnom mieste alebo od kuriéra, máte istotu, že vám peniaze nikde nebudú “visieť”. V prípade problémov jednoducho objednávku stornujete a vyberiete si niečo iné. 

Dôrazne odporúčame preferovať platbu kartou. Na výpise z účtu tak budete mať jasný dôkaz, že ste za niečo už zaplatili a obchodník tak nebude mať žiadny priestor sa vykrúcať. 

Platba kartou

Pozor na podvodníkov

Ak už nakupujete, obzvlášť v prípade, že zadávate heslá alebo čísla svojej karty, určite skontrolujte presnú adresu obchodu vo webovom prehliadači. 

Pozor na preklepy, ktoré sa snažia využiť útočníci. Dávajte tiež pozor na to, či je pripojenie zabezpečené cez protokol HTTPS (ikona malého zámku pri adrese webu) a buďte pripravení na to, že e-shop, respektíve platobná brána budú potrebovať overenie karty dvojfaktorovou autentifikáciou cez kód doručený v SMS alebo v mobilnej aplikácii. 

Táto povinnosť sa však netýka mimoeurópskych obchodov, pozor si teda dajte, najmä ak klikáte na všetky reklamy na Instagrame a náhodou vás tam niečo zaujme. 

Vtedy sa snažte aspoň hodiť názov e-shopu do Googlu a nájsť si pár recenzií. Čo o kvalite jeho výrobkov hovoria ostatní? Nemali problém s doručením alebo reklamáciou?

Preferujte overené e-shopy

Teda také, v ktorých nenakupujete prvýkrát, prípadne majú dobré hodnotenia na spomínaných cenových porovnávačoch.

Skúste Alzu, Mall.sk, TPD, oficiálny obchod Samsung.sk, Hej.sk AndreaShop, Apple resellerov ako iStores či M:zone a veľké predajne s elektronikou ako Nay, Datart či Okay. 

Telefóny však môžete mať aj rovno od 4ky. Náš e-shop ponúka skvelé smartfóny pre každého, či už hľadáte nadupaný iPhone alebo stroj s rozumným pomerom cena / výkon. 

Navyše, ak si vyberiete SLOBODU+ alebo SLOBODU DÁTA na faktúru a nej nový mobilný telefón, získate od nás BONUS na telefón až do výšky 210 €.