Print this page

Šéf americkej diplomacie kritizoval zásah proti hongkonskému serveru Ilustr. reprofoto EP

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken vyzval čínske a hongkonské úrady na okamžité prepustenie členov redakcie prodemokratického spravodajského serveru Stand News, zadržaných po policajnej razii v redakcii. Oznámili to dnes tlačové agentúry.

"Vyzývame Čínu a hongkonské úrady, aby prestali útočiť na slobodné a nezávislé médiá v Hongkongu a aby okamžite prepustili novinárov a predstaviteľov médií, ktorí boli neprávom zadržaní a obvinení," uviedol minister vo vyhlásení.

Polícia v Hongkongu v stredu prehľadala redakciu prodemokratického spravodajského webu Stand News a zatkla sedem súčasných a bývalých pracovníkov za publikovanie "rozvratného" obsahu. Dve zatknuté osoby boli dnes obvinené z podvratnej činnosti, informovala s odvolaním sa na políciu agentúra AFP. Podľa miestnych médií ide o šéfredaktorov denníka. Za šírenie "poburujúcich" materiálov im hrozia dva roky väzenia a pokuta 5000 hongkonských dolárov.

Razia podľa agentúry Reuters vyvolala nové obavy ohľadom slobody prejavu a médií v čínskej osobitnej administratívnej oblasti. Polícia ale uviedla, že zákrok proti Stand News nijako nepoškodzuje slobodu médií ani práva jednotlivcov. Web ohlásil ukončenie činnosti.

Druhý najvyššie postavený hongkonský predstaviteľ John Lee povedal, že médiá nemôžu byť nástrojom ohrozujúcim národnú bezpečnosť, a policajný zákrok schválil.

"Tieto akcie nemajú nič spoločné s takzvaným potláčaním slobody tlače," povedala novinárom správkyňa Hongkongu Carrie Lamová. "Žurnalistika nie je poburujúca, ale nemožno prehliadať poburujúce aktivity pod rúškom spravodajstva," dodala podľa agentúry Reuters.

Server Stand News, založený v roku 2014 ako nezisková organizácia, bol najvýznamnejším zostávajúcim prodemokratickým médiom  v Hongkongu po uzavretí bulvárneho denníka Apple Daily uväzneného magnáta Jimmyho Laie. Na svojej facebookovej stránke oznámil, že ukončí činnosť.

Zásah proti Stand News zapadá do ťaženia proti disentu v poloautonómnom meste na juhu Číny, uviedla agentúra AP a pripomenula prípad denníka Apple Daily, ktorého niekdajší vydavateľ Jimmy Lai bol v utorok obvinený z buričstva. Denník, ktorý tiež podporoval demokraciu v Hongkongu, tento rok prestal vychádzať po tom, čo polícia vykonala raziu v jeho sídle a zatkla niekoľko členov jeho vedenia.