Print this page

Apple je prvou firmou, ktorej trhová hodnota dosiahla tri bilióny dolárov

Americká technologická spoločnosť Apple sa v pondelok stala prvým podnikom na svete, ktorého trhová hodnota dosiahla tri bilióny dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cena akcií Applu sa pri dnešnom obchodovaní vyšplhala na rekordných 182,88 dolára za kus. Investori veria, že spotrebitelia budú naďalej ochotní utrácať za produkty Applu, medzi ktoré patria napríklad telefóny iPhone či služby Apple TV a Apple Music, píše Reuters.

Od januára 2007, keď spoluzakladateľ a bývalý šéf Applu Steve Jobs predstavil prvý model telefónu iPhone, cena akcií Applu posilnila o zhruba 5800 percent. Americký akciový index S&P 500 pritom v rovnakom období vzrástol iba o zhruba 230 percent. "Apple bol a stále je neuveriteľným príbehom rastu, ktorý sa opiera o produkty, po ktorých ľudia túžia, a o rastúce portfólio služieb," uviedol analytik Trip Miller zo spoločnosti Gullane Capital Partners.

Trhové hodnoty vo výške jedného bilióna dolárov Apple dosiahol v auguste 2018, hranicu dvoch biliónov dolárov potom pokoril predvlani v auguste. V priebehu minulého roka Apple na krátku dobu prišiel o titul najhodnotnejšieho podniku sveta, keď ho predstihol americký softvérový gigant Microsoft. Tomu však teraz na dosiahnutie trhovej hodnoty tri bilióny dolárov chýba zhruba pol bilióna.

V uplynulom finančnom roku, ktorý skončil v septembri, zvýšila spoločnosť Apple čistý zisk takmer o dve tretiny na 94,7 miliardy dolárov. Jej tržby stúpli o viac ako tretinu na 297,4 miliardy dolárov. Apple patrí medzi podniky, ktoré ťažia z toho, že ľudia sa počas pandémie choroby covid-19 stali viac závislými od technológií.

Na pokorenie trhovej hodnoty vo výške troch biliónov dolárov bolo podľa serveru CNBC potrebné, aby sa cena akcií Applu vyšplhala na 182,86 dolára za kus. Po výstupe na rekordných 182,88 USD akcie o časť ziskov prišli a okolo 21:30 SEČ si oproti piatkovému záveru pripisovali zhruba 2,5 percenta na 182 USD. Trhová hodnota Applu sa tak nachádzala mierne pod troma biliónmi dolárov.

Spoločnosť Apple založili traja počítačoví nadšenci Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne v kalifornskom Cupertine v apríli 1976. Na burzu firma vstúpila v roku 1980.