Print this page

Dokumentačné stredisko holokaustu a Sme prinášajú nový podcast s názvom Ľudia píšu Tisovi

Ako poznamenala našu spoločnosť tragédia holokaustu? V čom dnes prežívajú tiene tejto minulosti a ako ovplyvňujú prítomnosť, ktorú žijeme? Aj to sú otázky, ktoré si kladie nový podcast americkej výskumníčky Madeline Vadkerty - má názov Ľudia píšu Tisovi. Ten vzniká v spolupráci Dokume​​​ntačného strediska holokaustu a denníka Sme a spája tiež slovenských historikov s ľuďmi, ktorí sú dnes hlasmi vo verejnom priestore.

V tomto roku si pripomíname 80 výročie od tragickej prvej vlny deportácii, keď v roku 1942 vyviezol ľudácky Slovenský štát vlastnými silami takmer dve tretiny svojho židovského obyvateľstva na smrť do nacistických koncentračných táborov. 

Po osudoch ľudí, ktorí písali s prosbou o záchranu prezidentovi Jozefovi Tisovi, pátra roky americká výskumníčka Madeline Vadkerty. Medzi korešpondenciou, ktorú objavila, však nie sú len prosby o záchranu, ale aj listy tých, ktorí chceli z tejto tragédie profitovať - páchateľov – arizátorov, gardistov, udavačov a v niekoľkých prípadoch tiež listy ľudí, ktorí chceli prenasledovaným pomôcť.

“Už vtedy, ako som začala môj výskum, som pochopila, že o túto korešpondenciu je veľký záujem. Za každým listom je jeden ľudský osud. Ľudia chcú vedieť o ľudskej dimenzii holokaustu. Je ťažšie absorbovať neosobné štatistiky, strohé čísla obetí. Keď však čítame list, kde autor píše, že si nemôže pre svoj pôvod vziať človeka, ktorého miluje, že žije v najväčšej biede, že sa mu ľudia na ulici vyhýbajú, že mu zakázali vlastniť rádio, oveľa lepšie chápeme hĺbku týchto ľudských drám," hovorí.

Listy, ktoré písali ľudia Tisovi, podľa nej ilustrujú režim aj dobu, počas ktorej vznikali - a ukazujú, že holokaust na Slovensku nezačal transportami a plynovými komorami, ale už oveľa skôr.

Nový podcast a svoj výskum vníma aj ako spôsob, ako si uctiť obete. Absolútna väčšina deportovaných v roku 1942 totiž zahynula a v rokoch 1944 a 1945 boli deportované a povraždené tisíce ďalších Židov.

"Podcastom pripomíname, že ide o skutočných ľudí, nie žlté strany v archíve alebo “súhrn mŕtvych písmen," ako píše Tisovi jedna pisateľka listu," hovorí Madeline Vadkerty.

Kontext jednotlivým osudom dávajú historici, ktorí sa výskumu holokaustu na Slovensku venujú - Ivan Kamenec, Ján Hlavinka či Michal Schvarc.

Nový podcast chce hľadať aj presah, ktorý má táto udalosť do dnešných dní, a chce hovoriť o fenoménoch, s ktorými sa stretávame dodnes ako sú udavačstvo, extrémizmus, antisemitizmus, xenofóbia, propagandistické techniky a manipulácia davu ale aj občianska statočnosť.

Aké dedičstvo si v sebe naša spoločnosť nesie a čo všetko sme stratili? Prečo chce dodnes časť spoločnosti rehabilitovať morálnych či skutočných páchateľov? Čo stálo a stojí za jej antisemitizmom? A aké bolo a je vnímanie vlastenectva? Zlyhali cirkvi? Čo rozhodovalo o tom, či sa stali z ľudí gardisti alebo tí, ktorí prenasledovaným pomáhali? Čo urobila táto tragédia s mlčiacou väčšinou? A akú osobnostnú výbavu si v sebe nesie človek, ktorý dokáže odolať cieľavedomej propagande? A ako sa o holokauste učí dnes? 

Na tieto a ďalšie otázky budú odpovedať aj ľudia, ktorí sa venujú téme vyrovnávania sa s našou minulosťou a sú dôležitým hlasom vo verejnom priestore - psychiater Peter Hunčík, teológ Daniel Pastirčák, publicisti Michal Havran, Andrej Bán, Mirek Tóda, etnologička Monika Vrzgulová, didaktička Alžbeta Śnieżko či preživšia holokaustu Eva Mosnáková.

Podcast moderujú Soňa Gyarfašová a Jaroslav Valent.

Vznik podcastu Ľudia píšu Tisovi podporilo svojim grantom Veľvyslanectvo USA na Slovensku a budete si ho môcť vypočuť na platforme denníka Sme každý štvrtok - začína symbolicky 27.januára - v Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.