Print this page

Novým generálnym riaditeľom Aliter Technologies sa stal Ján Grujbár FOTO: Aliter Technologies

Slovensko-kanadská technologická firma Aliter Technologies zameraná na vývoj a výrobu špeciálnych komunikačných systémov, softvérové riešenia či cloud a kyberbezpečnosť mení vrcholový manažment.

Novým generálnym riaditeľom spoločnosti sa stal Ján Grujbár. V pozícii CEO nahradil zakladateľa spoločnosti Petra Dostála. V rámci transformácie bolo tiež vymenované nové predstavenstvo, na ktorého čele dnes stojí Ervin Haramia.
„V minulom roku sme vyhrali 30 miliónový kontrakt pre Severoatlantickú alianciu. Máme ambíciu naďalej rásť, a byť úspešní aj v zahraničí, zamerať sa pritom chceme okrem špeciálnych systémov najmä na cloud a kyberbezpečnosť, tie hýbu svetom a ovplyvňujú ako ľudí, tak aj firmy,” povedal Ján Grujbár.

Aliter Technologies vznikla v roku 2007, v posledných rokoch kapitálovo vstúpila napríklad do spoločnosti Tidal Migrations z Kanady, ktorá sa zameriava na migrácie do cloudových technológií a taktiež do Runecast z Veľkej Británie, experta na prediktívne analytiky a monitoring vo virtualizovaných prostrediach.

Podľa Grujbára pandémia prispela k revolúcii v oblasti rozvoja cloudu aj kyberbezpečnosti. „Pandémia potvrdila, že bez cloudu by sme padli na kolená. Vďaka cloudu si firmy zachovali business kontinuitu a udržali zamestnanosť, aplikácie a služby boli dostupné, žiaci sa mohli učiť online. V nasledujúcej dekáde bude prítomnosť a prínos cloudu ešte citeľnejšia,” uviedol Ján Grujbár.

Práve rozvoj a väčší dopyt po IT riešeniach prináša aj nové hrozby v podobe útokov hackerov. Podľa správy Accenture sa globálny počet incidentov medziročne zvýšil až o 125 %. "Kybernetickú bezpečnosť budú v tomto a nasledujúcich rokoch ovplyvňovať jednak narastajúca zložitosť sietí, infraštruktúry a systémovej architektúry, ale tiež zvyšujúca sa vyspelosť hrozieb, zraniteľnosti v dodávateľskom reťazci, nedostatočný dôraz na bezpečnosť pri inováciách, ako aj neustále narastajúce prepojenie virtuálneho a fyzického sveta. Toto všetko bude prinášať nové zraniteľnosti a s tým spojene výzvy pre bezpečnostných expertov. Otázka preto nie je, či bude firma alebo organizácia čeliť kybernetickému útoku, ale kedy sa tak stane,” vysvetľuje generálny riaditeľ Aliter Technologies.