Print this page

Austrálsky miliardár podal žalobu na Facebook kvôli podvodným reklamám Reprofoto youtube 60 minutes

Miliardár Andrew Forrest, ktorý je najbohatším človekom v Austrálii, začína na austrálskom súde trestné konanie proti prevádzkovateľovi sociálnej siete Facebook, ktorá patrí spoločnosti Meta Platforms. Sieť podľa Forresta porušuje zákony proti praniu špinavých peňazí a je využívaná na podvody na Austrálčanoch, uviedla dnes agentúra Reuters.

Forrest zbohatol vďaka ťažbe železnej rudy a je predsedom správnej rady firmy Fortescue Metals Group. Uviedol, že robí kroky na to, aby zabránil ľuďom prichádzať o peniaze kvôli podvodným reklamám typu clickbait. Jedna z nich používa jeho obrázok na propagáciu kryptomenových podvodov. Clickbait je návnada na kliknutie, je to obvykle reklama s pútavým titulkom, ktorý má prinútiť používateľa na ňu kliknúť.

Žaloba uvádza, že Facebook zlyhal a nevytvoril kontrolnú ani firemnú kultúru, ktorá by zabránila zneužívaniu jeho systémov na páchanie trestnej činnosti. Tvrdí tiež, že Facebook je trestne zodpovedný, pretože neprijal dostatočné opatrenia na to, aby zabránil zločincom využívať sociálnu sieť na rozosielanie klamlivých reklám, ktorých cieľom je podviesť austrálskych užívateľov.

Žaloba prichádza potom, čo Forrest prevádzkovateľa Facebooku niekoľkokrát požiadal, aby zabránil zneužívaniu jeho podobizne na propagáciu investičných plánov. V novembri 2019 to urobil aj v otvorenom liste šéfovi spoločnosti Markovi Zuckerbergovi.

Spoločnosť Facebook, ktorá vlani zmenila svoj názov na Meta Platforms, sa odmietla k žalobe vyjadriť. Iba uviedla, že vo všeobecnosti vždy prijímala mnohostranný prístup, aby zabránila zobrazovaniu takýchto reklám, a inzerentov zablokovala.

Podľa austrálskych zákonov je na súkromné ​​stíhanie zahraničnej spoločnosti za údajné kriminálne činy nutný súhlas generálneho prokurátora krajiny. Tento súhlas Forrest získal, uviedol riaditeľ advokátskej kancelárie Mark O'Brien Legal Steven Lewis. Táto kancelária bude Forresta zastupovať. Úrad generálnej prokurátorky Michaelie Cashovej na žiadosť o komentár nereagoval.

Ak by bol Facebook uznaný za vinného, ​​hrozí mu podľa Lewisa za každé z troch obvinení maximálna pokuta 126.000 austrálskych dolárov. Úvodné vypočutie bolo stanovené na 28. marca.