Print this page

Hodnota majiteľa Facebooku klesla o 200 miliárd dolárov, najviac v histórii trhov Ilustr. reprofoto Facebook

Akcie spoločnosti Meta Platforms, predtým Facebook, v piatok na burze oslabili o viac ako 20 percent. Hodnota podniku sa tak znížila o viac ako 200 miliárd dolárov, čo je najviac v histórii akciových trhov, uviedla agentúra Bloomberg. Akcie oslabujú v reakcii na horšie výsledky hospodárenia, ktoré firma zverejnila v stredu.

 

Krátko po 15:30 SEČ akcie na trhu Nasdaq v Spojených štátoch odpisovali zhruba 26 percent pod 239 dolárov za kus. Trhová hodnota firmy sa tak pohybovala okolo 661 miliárd dolárov, zatiaľ čo deň predtým bola viac ako 898 miliárd USD.

Podľa analytikov nemožno predpovedať, či sa akcie po takom prepade stabilizujú, alebo či bude pokles ešte pokračovať. V poslednej dobe boli výkyvy na akciových trhoch veľmi výrazné a týkali sa predovšetkým technologických firiem, ako je aj Meta Platforms. Nadol sa šli aj akcie Pinterest, ktoré po začiatku odpisovali cez osem percent, alebo akcie Snap, kde prepad predstavoval asi 19 percent.

Prepočty Bloombergu ukazujú, že druhý najväčší prepad v trhovej hodnote zažila spoločnosť Apple, a to 3. septembra 2020, keď sa hodnota podniku znížila zhruba o 180 miliárd dolárov. Tretia je Microsoft s prepadom trhovej hodnoty o 178 miliárd USD zo 16. marca 2020, štvrtá je Tesla, ktorej trhová hodnota sa 9. novembra 2021 znížila zhruba o 140 miliárd dolárov. Na piatej priečke je Amazon s prepadom o 130 miliárd USD z 30. júla 2021.

Analytici hodnotia vyhliadky Facebooku a jeho majiteľa obozretne. Meta Platforms podľa nich čelí tvrdej konkurencii, napríklad v podobe aplikácie TikTok. Výsledky za uplynulý štvrťrok tiež ukázali, že tržby podniku výrazne zaostali za odhadmi.

"Facebook: začiatok konca?" napísal svoju poznámku k hodnoteniu hospodárskych výsledkov Meta Platforms analytik Michal Nathanson z maklérskej spoločnosti Moffett Nathanson.