Print this page

Majiteľ Facebooku pohrozil, že platformy Facebook a Instagram stiahne z Európy Reprofoto Facebook

Americká spoločnosť Meta Platforms pohrozila, že svoje služby Facebook a Instagram stiahne z Európy, pokiaľ nebude môcť prenášať dáta používateľov na servery v Spojených štátoch. Firma to uviedla v podrobných záznamoch o hospodárení, ktoré predložila americkej komisii pre cenné papiere.

Európske regulačné orgány v súčasnosti upravujú nariadenie o spôsobe zasielania európskych údajov cez Atlantik. Súdny dvor Európskej únie v júli 2020 označil za neplatnú dohodu EÚ a Spojených štátov, ktorá umožňovala firmám odovzdávať osobné údaje európskych užívateľov do Spojených štátov.

Meta uviedla, že ak by sa nemohla spoľahnúť na nové alebo existujúce dohody o presune dát užívateľov, potom by "pravdepodobne nemohla v Európe ponúkať viacero svojich najvýznamnejších produktov a služieb, vrátane Facebooku a Instagramu".

Európska komisia (EK) zintenzívnila rokovania s Washingtonom, povedal dnes agentúre Bloomberg jej hovorca. Rokovania podľa neho ale "vzhľadom na zložitosť prejednávaných otázok a potrebu nájsť rovnováhu medzi ochranou súkromia a národnou bezpečnosťou vyžadujú čas".

"Iba dohoda, ktorá bude plne v súlade s požiadavkami stanovenými súdom EÚ, môže zaistiť stabilitu a právnu istotu, ktorú zúčastnené strany na oboch stranách Atlantiku očakávajú," dodal hovorca.

V auguste 2020 írsky úrad pre ochranu osobných údajov (IDPC) rozhodol, že používanie štandardných zmluvných doložiek spoločností pri spracovaní európskych údajov je v rozpore s GDPR, teda s pravidlami na ochranu osobných údajov, a malo by to byť pozastavené. Konečné rozhodnutie by malo padnúť v prvej polovici tohto roku.

Úrady pre ochranu osobných údajov stále častejšie kontrolujú tento druh dodatočných bezpečnostných opatrení, ktoré umožnili spoločnostiam posielať dáta tam a späť bez novej zmluvy, povedal Patrick Van Eecke zo spoločnosti Cooley. "Neprekvapuje ma, že podniky mimo Európy prehodnocujú, či má zmysel naďalej ponúkať služby na európskom trhu, pretože už nezostáva veľa možností," dodal.

Nie je to prvýkrát, čo Facebook pohrozil zrušením svojich služieb. Pred rokom užívateľom a mediálnym firmám v Austrálii zablokoval zdieľanie a prezeranie spravodajského obsahu. Reagoval tým na vtedy chystaný zákon, ktorým má prinútiť digitálne platformy, ako je Google alebo Facebook, aby platili mediálnym podnikom za využívanie ich spravodajského obsahu.