Print this page

Walt Disney zvýšil vo štvrťroku zisk aj tržby, darilo sa parkom aj streamingu Zdroj: Walt Disney

Americká mediálna a filmová spoločnosť Walt Disney zvýšila vo svojom prvom finančnom štvrťroku čistý zisk medziročne na 1,1 miliardy dolárov zo 17 miliónov USD. Vďaka odznievaniu pandémie choroby covid-19 sa darilo zábavným parkom aj streamovacím službám. Firma výsledky zverejnila v stredu po uzavretí akciových búrz.

Tržby v trojmesačnom období do začiatku januára stúpli o 34 percent na 21,8 miliardy dolárov. Walt Disney tak výsledkami prekonal odhady analytikov a akcie firmy, ktoré boli v poslednom čase pod tlakom, po skončení obchodovania posilnili prechodne aj o sedem percent.

Tržby a prevádzkový zisk zo zábavných parkov, ktoré boli kvôli koronavírusovej pandémii v útlme a spôsobili firme vysoké náklady, sa podľa šéfa spoločnosti Boba Chapka dostali na rekord.

Prognózy ale výrazne prekonala predovšetkým streamovacia služba Disney+ spustená v novembri 2019. Vo štvrťroku pridala 11,8 milióna nových predplatiteľov a na konci roku 2021 mala už takmer 130 miliónov zákazníkov.

Pre porovnanie – veľký streamingový rival firmy spoločnosť Netflix má takmer 222 miliónov predplatiteľov. Netflix nedávno sklamal svojimi štvrťročnými číslami a poskytol ponurý hospodársky výhľad. Disney sa však drží cieľa zvýšiť do roku 2024 počet svojich predplatiteľov na viac ako 230 miliónov.