Print this page

Na kybernetický útok na Ukrajinu boli použité aj IP adresy z ČR Ilustr. reprofoto youtube BIS

"Včera, 15. februára, sa odohral najväčší DDoS-útok na vládne weby a bankový sektor v dejinách Ukrajiny. Všetky orgány, ktoré majú na starosti počítačovú bezpečnosť, a služby počítačovej bezpečnosti v bankových inštitúciách pracovali na tom, aby čelili týmto útokom a čo najrýchlejšie ich zlikvidovali. Skutočne, tento útok bol bezprecedentný. Je jasné, že bol vopred pripravený a že kľúčovým cieľom bola destabilizácia a vyvolanie paniky a chaosu," vyhlásil podpredseda ukrajinskej vlády Mychajlo Fedorov podľa agentúry Unian. Útok počítačových pirátov začal v utorok. V Kyjeve panuje podozrenie, že za všetkým stojí Rusko.

Pri doteraz najväčšom kybernetickom útoku na ukrajinské štátne banky a weby boli použité IP adresy z Ruska, Číny, Uzbekistanu a Českej republiky, uviedol dnes Fedorov podľa agentúry Reuters.

Náklady na takú operáciu podľa odhadu vicepremiéra dosiahli milióny dolárov a útok bol vedený súčasne z niekoľkých krajín. Ukrajinská strana ale zareagovala rýchlo, a tak útok nedosiahol zamýšľané ciele, uviedol Fedorov. "Ukrajina je na podobné útoky pripravená. Uvedomujeme si, že môžu nasledovať aj v budúcnosti," dodal.

Podľa šéfa oddelenia kybernetickej bezpečnosti ukrajinskej tajnej služby SBU Ilji Vitjuka je príliš skoro na identifikáciu konkrétnych páchateľov. "Už dnes však vidíme, že náklady na takýto útok dosahujú milióny dolárov. Žiadny hacker alebo ani skupina hackerov by si nemohla dovoliť minúť také prostriedky, aby z toho nemala žiadny materiálny prospech," povedal podľa agentúry Unian.

Vitjuk dodal, že kybernetické útoky takého rozsahu môžu vykonávať iba štáty a naznačil, že na nich v tejto chvíli v prípade Ukrajiny môže mať záujem iba jedna krajina – Rusko. Moskva podiel na hackerských útokoch odmietla, podotkla agentúra Reuters.

Útok bol výlučne informačnou a psychologickou operáciou, ktorá nespôsobila žiadne škody a straty, zdôraznil zástupca tajomníka rady národnej bezpečnosti a obrany Serhij Demedjuk.

Terčom útoku sa stali internetové stránky ministerstva obrany a ozbrojených síl, výpadky postihli internetové služby dvoch štátnych bánk, tie sa však podarilo večer obnoviť, pripomenula agentúra Unian.

Jeden z vysoko postavených zdrojov centrálnej banky uviedol, že hackeri narušili služby v bankovom dome PrivatBank, ale nespôsobili žiadne straty finančnému systému. Pokúsili sa napadnúť aj systémy SBU, ale to sa im podľa Reuters nepodarilo.

Detekovanie IP adries z konkrétnej krajiny v podobnom masívnom útoku nemožno podľa vedúceho pražského výskumného oddelenia spoločnosti Eset Roberta Šumana nikdy úplne vylúčiť. "Napadnuté zariadenia, ktoré sú prostredníctvom botnetovej siete zapojené do útoku, môžu byť z akejkoľvek časti sveta, vrátane Českej republiky, a koncoví užívatelia spravidla ani nevedia, že je ich počítač alebo chytrý telefón či nejaké inteligentné zariadenie do útoku zapojené. V tejto chvíli sú dostupné informácie veľmi všeobecné a nemožno na ich základe určiť ani vylúčiť nejaké konkrétne zapojenie zariadení v Česku do týchto útokov,” dodal.