Print this page

Weby mnohých ruských médií sú nedostupné, či je na nich text o vojne na Ukrajine

Internetové stránky niekoľkých ruských médií zablokoval útok počítačových pirátov, píše BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Útok hackerov postihol napríklad štátnu agentúru TASS, denníky Kommersant, Izvestija, RBK, ruskú verziu časopisu Forbes, ale aj niekoľko bieloruských médií. Napadnuté weby sa buď neotvárajú, alebo sa na nich objavuje výzva k ruským občanom, aby zastavili ruský vpád na Ukrajinu, a proti režimu Vladimira Putina, ktorý podľa textu za pár rokov premení Rusko na Severnú Kóreu.

 BBC v tejto súvislosti pripomenula, že hackerská skupina Anonymous vyhlásila Rusku "kybernetickú vojnu" v odplate za inváziu na Ukrajinu.

"Pri pokuse otvoriť internetovú stránku môžete naraziť na protivojnové vyhlásenie s emblémom Anonymous. Práve teraz robíme všetko preto, aby sme problém čo najrýchlejšie odstránili," citoval denník Vedomosti vyjadrenie hovorcu denníka Izvestija. Ostatné napadnuté médiá na žiadosť o vyjadrenie neodpovedali. Zatiaľ tak neurobil ani úrad Roskomnadzor, dohliadajúci na médiá a internet.

Vedomosti pripomenuli, že terčom "bezprecedentných DDoS-útokov" sa stali weby Kremľa a ďalších úradov.

Web ruskej štátnej televízie RT (Russia Today) sa už vo štvrtok stal terčom kybernetického útoku, ktorý ho dočasne vyradil z prevádzky. K nemu sa hackerská skupina Anonymous priamo prihlásila. Stanica podľa kritikov šíri ruskú vládnu propagandu.

RT vo štvrtkovom vyhlásení uviedla, že je od štvrtkového večera terčom takzvaného DDoS útoku, ktorý zahlcuje jej servery. Viac ako štvrtina IP adries použitých na tento útok sa podľa stanice nachádza v Spojených štátoch.

K útoku sa medzitým prihlásilo medzinárodné hnutie hackerov Anonymous. V sprievodnom vyhlásení na twitteri zároveň "oficiálne vyhlásilo kybernetickú vojnu ruskej vláde".

Ukrajina v posledných týždňoch aj dňoch čelila mnohým kybernetickým útokom na webové stránky svojich úradov, bánk či iných inštitúcií. Kyjev aj západní činitelia opakovane varovali, že také napadnutie infraštruktúry môže chystať Moskva ako prípravu na inváziu.