Print this page

V Rusku nefunguje prístup na Facebook a na weby BBC, Deutsche Welle, RFE-RL a ďalšie médiá Ilustr. foto: Facebook

Internetové stránky Facebooku a niekoľkých nezávislých médií sú dnes v Rusku úplne alebo sčasti nedostupné. Ide o ruskú verziu spravodajského servera BBC, weby Deutsche Welle, RFE-RL a Meduza, napísala agentúra AFP. Odvolala sa pritom na svojich novinárov na mieste a na monitorovací nástroj GlobalCheck. Pripomenula, že ruské úrady v súvislosti s rukou inváziou na Ukrajinu sprísnili dohľad nad médiami kritickými voči úradom.

Server Meduza na svojom účte na Telegrame uviedol, že jeho stránka už nie je prístupná "niektorým používateľom" v Rusku, dodal, že zatiaľ nedostal žiadne oznámenie od úradov o zablokovaní.

V stredu dočasne pozastavil svoje fungovanie ruský nezávislý televízny kanál Dožď. Ruské úrady tento týždeň zablokovali jeho webový kanál aj vysielanie liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy. Moskva v stredu okrem toho kritizovala britskú stanicu BBC.

Stanica Deutsche Welle bola minulý mesiac v Rusku zakázaná. Moskva neskôr oznámila, že zruší akreditáciu jej zamestnancom.

Legislatívny výbor ruského parlamentu v stredu navrhol, aby sa šírenie klamlivých správ o aktivitách ruských ozbrojených síl trestalo 15-ročným odňatím slobody, informovala agentúra TASS. Návrhom sa má dnes zaoberať parlamentná dolná komora.

Ruské úrady vytvárajú značný tlak na médiá a vyhrážajú sa im uzavretím, pokiaľ nebudú dodržiavať oficiálnu spravodajskú líniu a budú o ruskom útoku na Ukrajinu informovať ako o "invázii" alebo "vojne". Kremeľ presadzuje termín "špeciálna vojenská operácia".