Print this page

Facebook dnes aj na Slovensku spustil informačné centrum pre ľudí z Ukrajiny Zdroj: Meta

Spoločnosť Meta dnes aj na Slovensku spustila na svojej sociálnej sieti Facebook informačné centrum s názvom Komunitná pomoc pre Ukrajinu, ktoré prináša novinky pre viac ako dva milióny ľudí, ktorí nedávno opustili či zvažujú opustiť Ukrajinu. Stránka sústredí informácie humanitárnej pomoci Červeného kríža, Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov a ukrajinských záchranných služieb.

Stránka Komunitná pomoc pre Ukrajinu prináša informácie aj o tom, kde vyhľadať lekársku starostlivosť, ako zostať v bezpečí a ako získať pomoc – ako na Ukrajine, tak aj po príchode do susedných krajín.

Poskytuje tiež prístup k informačnej linke ukrajinských štátnych záchranných služieb na WhatsAppe, ktorá poskytuje ľuďom dôležité informácie, vrátane postupov pri reakcii na núdzové situácie.

Odkaz na Komunitnú pomoc sa zobrazuje v hornej časti feedu na ukrajinskom Facebooku a Instagrame, ako aj v hornej časti výsledkov relevantných vyhľadávaní na Facebooku. „Sprístupňujeme ju na Ukrajine, v Poľsku, Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku a Moldavsku a bude sa zobrazovať v ukrajinčine, ruštine alebo angličtine,“ informuje spoločnosť Meta.

Meta zároveň spustila špeciálne operačné centrum, v ktorom pracujú experti z celej spoločnosti, vrátane rodených ruských a ukrajinských hovorcov, ktorí nepretržite monitorujú platformu. 

Na Ukrajine a v Rusku Meta pridala niekoľko bezpečnostných funkcií, vrátane možnosti pre ľudí uzamknúť si svoj profil na Facebooku, odstránenia možnosti prezerania a vyhľadávania zoznamov priateľov a ďalších nástrojov v Messengeri.

„Podnikáme rozsiahle kroky na boj proti šíreniu dezinformácií a zavádzame väčšiu transparentnosť a obmedzenia týkajúce sa štátom kontrolovaných médií,“ dodáva Meta.

Meta zároveň pokračuje vo finančných zbierkach pre neziskové organizácie: Od 23. februára ľudia na Facebooku a Instagrame vyzbierali viac ako 30 miliónov dolárov pre neziskové organizácie poskytujúce humanitárnu pomoc na Ukrajine. „Ide o štedrosť viac ako 750 000 darcov, ktorí pomôžu viac ako 1 500 neziskovým organizáciám. Dary pomôžu pri poskytovaní urgentnej zdravotnej starostlivosti ľuďom po celej Ukrajine a aj utečencom v susedných krajinách,“ informuje tlačové oddelenie spoločnosti Meta.